Netanyahu möter Livni om regering

- 22/02/2009, 20:13 -

Israels högerledare Benjamin Netanyahu erbjuder Tzipi Livnis Kadimaparti tunga ministerposter och stort inflytande över politiken om de går med på att bilda koalition.

Israels högerledare Benjamin Netanyahu erbjuder Tzipi Livnis Kadimaparti flera tunga ministerposter och stort inflytande över regeringens politik om Livni går med på att bilda koalition med honom.

Den avgående utrikesministern Livni har avvisat samarbete med Netanyahus Likud och har sagt att hon hellre leder Kadima i opposition, trots att partiet fick flest röster i valet 10 februari.

Men Netanyahu, som vill undvika en renodlad högerregering och mycket angelägen om att få med sig mittenpartiet Kadima, har sockrat sitt bud rejält. På söndagskvällen skulle Netanyahu och Livni mötas för att slutligt avgöra om de kan enas.

Netanyahu kan få stöd i parlamentet knesset för en ren högerregering, men blir då helt beroende av en skara småpartier på den yttersta högerkanten. Det skulle i praktiken omöjliggöra förhandlingar med palestinierna och skada Israels ställning i världssamfundet, inte minst relationen till USA.

Netanyahu har erbjudit Kadima två av de tre tyngsta ministerposterna utrikes, finans och försvar. Han har också avbrutit koalitionssamtalen med alla andra partier tills överläggningarna med Kadima är slutförda.

En medarbetare till Netanyahu kallar erbjudandet till Livni "oöverträffat i sin generositet".

Livni har dock varit avvisande till lockropen från Likud och har sagt att hon inte tänker kompromissa om Kadimas ideologi.

Skrivet av: