Söndag 1 Aug
Stockholm

Polismyterister greps i Bangladesh

Efter revolten i Bangladesh har närmare 200 medlemmar i styrkan gripits.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Efter revolten inom gränspolisen BDR i Bangladesh har närmare 200 medlemmar i styrkan gripits, sade en talesman för landets elitstyrka på fredagen. Många befäl som togs som gisslan av myteristerna saknades.

Gränspoliserna greps när de försökte fly från sina förläggningar i civila kläder. Vägspärrar har satts upp på alla tillfartsvägar runt huvudstaden Dhaka och runt gränspolisens olika förläggningar.

– Vi genomsöker bussar och lastbilar efter fler rebeller, sade talesmannen.

Myteriet inleddes i onsdags och de sista gränspoliserna gav upp i torsdags kväll. Minst 22 döda har bekräftats, men siffran kan stiga väsentligt, eftersom över 130 av de arméofficerare som togs som gisslan av myteristerna fortfarande saknades på fredagen

Revolten avbröts sedan premiärminister Hasina Wajed i ett tv-tal gett myteristerna ett ultimatum:

– Lägg ned era vapen omedelbart. Tvinga mig inte att vidta hårda åtgärder och pressa inte mitt tålamod bortom acceptabla gränser. Ge demokratin och ekonomin en chans att utvecklas, sade Wajed.

Stridsvagnar och bepansrade trupptransportfordon rullade sedan hotfullt fram i närheten av BDR:s högkvarter i Dhaka.

De senaste dagarnas revolt uppges inte ha några politiska skäl, utan skylls i stället på missnöje över de interna förhållandena.

Revolten ska ha utlösts av att högre befäl avslagit en begäran om högre lön, matsubventioner och ledigheter. BDR lyder formellt under inrikesdepartementet men leds och utbildas i huvudsak av armén, därifrån de flesta av befälen också kommer.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela