Maktdelning erbjuds i Bangladesh

Hasina Wajed säger sig vara beredd att dela makten med oppositionen.


Trots en övertygande seger i Bangladeshs parlamentsval säger Hasina Wajed sig vara beredd att dela makten med oppositionen. Utspelet är ett försök att blidka rivalen Khaleda Zia som anklagat henne för valfusk.

Med över 75 procent av rösterna anses den tidigare premiärministern Hasina Wajed ha vunnit jordskredsseger i valet tidigare i veckan. Valdeltagandet var högt och valobservatörer hävdar att valet var rättvist och väl genomfört.

Ändå har det förlorande partiet lett av Khaleda Zia, också hon tidigare premiärminister, klagat på valfusk. I en tv-intervju avvisade hon valresultatet och kort därefter utbröt våldsamma protester som krävde ett människoliv.

Regeringsposter

Flera bedömare fruktar nu att oroligheterna ska sprida sig och Hasina Wajed beslöt därför att sträcka ut en hand till sin bittra rival och erbjuda henne flera högre politiska poster. Målet sägs vara att skapa en ny politisk kultur i landet.

– Som vinnare måste vi hantera allt med en känsla av förlåtande och anpassning i stället för hämnd för att kunna föra landet framåt, sade Hasina Wajed.

I utbyte mot ett erkännande av valresultatet och framtida politiskt samarbete erbjuder Hasina Wajed oppositionen bland annat posten som vice talman i parlamentet och även platser i den nya regeringen.

Islamister hotar

De större oroligheter som tidigare präglat bangladeshisk politik har dock uteblivit i samband med måndagens val. Säkerhetspådraget har varit enormt och Reuters rapporterar att ett stort antal poliser fortfarande syns på Dhakas gator. Det största orosmomentet inför valet har dock varit islamisterna. Granater och andra sprängmedel beslagtogs både under och efter valdagen. Men trots att islamisterna blivit radikalare nådde de inga framgångar i valet. Det islamistiska partiet Jamaat-e-islami, som allierat sig med Khaleda Zia, föll från 17 mandat till två.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Uppgifter: Israel laddar upp kring Rafah

Israel bombar och laddar nu tydligt upp militärt runt flyktingtäta Rafah, rapporterar Al Jazeera från staden. Det ökar oron för att en stor offensiv är på gång i södra Gazaremsan.

Försäljningslyft för kosmetikabjässen L'Oréal

Aktien i L'Oréal – stor fransk tillverkare av kosmetika – lyfter med över 6 procent på Parisbörsen efter en rapport som visar på bättre försäljning än väntat i första kvartalet.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Facket om Kinberg Batra: Toxisk ledarstil

Facket riktar hård kritik mot landshövding Anna Kinberg Batra, vars ledarstil beskrivs som toxisk.

Kinesiska miljonstäder sjunker

Nästan hälften av Kinas storstadsområden sjunker mer än tre millimeter om året, visar en ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Science. 270 miljoner personer bor i områdena vilket motsvarar 29 procent av Kinas befolkning, rapporterar CNN.