Lokalval i krisens Ryssland

Miljoner ryssar gick på söndagen till lokalval.


De första rapporterna tydde på lägre valdeltagandet än tidigare.

I två avslutade borgmästarval i ryska Fjärran östern var valdeltagandet tio procent lägre än i förra valet.

Oppositionen anklagade styrande Enade Ryssland för att ha använt sig av smutsiga tricks i valkampanjen för att dölja att partiets popularitet har minskat.

I Brijansk, en industriregion med 1,3 miljoner invånare när gränsen till Vitryssland och Ukraina, satsade Kommunistpartiet hårt i valet till regionparlamentet.

Till en av vallokalerna kom 70-åriga Kira Alexandrova direkt från jobbet som portvakt för att rösta på kommunisterna.

– Min pension är 4 300 rubel (1 100 kronor) i månaden. Hur ska jag kunna överleva på den struntsumman? undrar hon.

En funktionär i Kommunistpartiet sade att 60 till 65 procent av väljarna stödjer hans parti men Enade Ryssland försöker manipulera resultaten.

Natalia Gudrova, en 45-årig gatsopare, hade röstat på Enade Ryssland för att partiet enligt henne står för stabilitet och har förbättrat sjukvården. Av den regionale guvernören, som representerar Enade Ryssland, har hon fått löfte om ny bostad så att hon slipper dela badrum med sina grannar.

Opinionsmätningar visar att stödet för premiärminister Vladimir Putin och premiärminister Dmitrij Medvedev har sjunkit sedan finanskrisen fick grepp om Ryssland i oktober. Bedömare tror att det kommer till uttryck i en liten tillbakagång i valen till stadsfullmäktige, regionparlament och borgmästare.

Enade Ryssland, som dominerar det nationella parlamentet och kontrollerar många medier, väntades behålla makten i nio regionparlament och merparten av de stadsfullmäktige som valdes. Partiet väntades även behålla de borgmästarposter som skulle tillsättas.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kritiker sågar förslag om gårdsförsäljning

EU-sanktioner mot "extremistiska" bosättare

EU inför sanktioner mot fyra "extremistiska" israeliska bosättare och två organisationer på ockuperade Västbanken.

Upp till 20 000 fick fel bostadsbidrag av Försäkringskassan

Försäkringskassan har gått ut med ett varningsmeddelande till 20 000 medborgare som fått ett extra bostadsbidrag. Utbetalningen som ska ha gjorts den 10 april kan mycket väl vara helt felaktig, och du som fått pengarna kan vara tvungen att betala tillbaka pengarna.

Trump Media varnar för nakenblankning

Börsnoterade Trump Media & Technology Group har varslat Nasdaqbörsen om att det kan ha förekommit otillåten marknadsmanipulation av bolagets aktie – med så kallad nakenblankning, rapporterar tv-kanalen CNBC.

Då höjer HBO Max priset, inför reklam och byter namn

I samband med att HBO Max byter namn till bara Max görs en rad förändringar. Exempelvis införs ett reklamabonnemang. För de som inte vill se reklam höjs avgiften rejält.

Støre möblerade om bland ministrar

1 timme sedan
Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har möblerat om i sin regering.