Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Lokalval i krisens Ryssland

Nyheter | 01/03/2009 19:43

Miljoner ryssar gick på söndagen till lokalval.

De första rapporterna tydde på lägre valdeltagandet än tidigare.

I två avslutade borgmästarval i ryska Fjärran östern var valdeltagandet tio procent lägre än i förra valet.

Oppositionen anklagade styrande Enade Ryssland för att ha använt sig av smutsiga tricks i valkampanjen för att dölja att partiets popularitet har minskat.

I Brijansk, en industriregion med 1,3 miljoner invånare när gränsen till Vitryssland och Ukraina, satsade Kommunistpartiet hårt i valet till regionparlamentet.

Till en av vallokalerna kom 70-åriga Kira Alexandrova direkt från jobbet som portvakt för att rösta på kommunisterna.

– Min pension är 4 300 rubel (1 100 kronor) i månaden. Hur ska jag kunna överleva på den struntsumman? undrar hon.

En funktionär i Kommunistpartiet sade att 60 till 65 procent av väljarna stödjer hans parti men Enade Ryssland försöker manipulera resultaten.

Natalia Gudrova, en 45-årig gatsopare, hade röstat på Enade Ryssland för att partiet enligt henne står för stabilitet och har förbättrat sjukvården. Av den regionale guvernören, som representerar Enade Ryssland, har hon fått löfte om ny bostad så att hon slipper dela badrum med sina grannar.

Opinionsmätningar visar att stödet för premiärminister Vladimir Putin och premiärminister Dmitrij Medvedev har sjunkit sedan finanskrisen fick grepp om Ryssland i oktober. Bedömare tror att det kommer till uttryck i en liten tillbakagång i valen till stadsfullmäktige, regionparlament och borgmästare.

Enade Ryssland, som dominerar det nationella parlamentet och kontrollerar många medier, väntades behålla makten i nio regionparlament och merparten av de stadsfullmäktige som valdes. Partiet väntades även behålla de borgmästarposter som skulle tillsättas.

Skrivet av: