Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Armémaskar hotar även Sierra Leone

Nyheter | 26/01/2009 19:34

"Armémaskarna" närmar sig från redan drabbade Liberia och Guinea.

Sierra Leone har skickat kemiska stridsmedel och stort manskap till sin sydvästra gräns i hopp om att hejda en luden, glupsk invasion - "armémaskarna" närmar sig från redan drabbade Liberia och Guinea.

– Vi har sänt jättelika mängder kemikalier och besprutningspersonal i hundratal till de sex (gräns)distrikten, och rått bönder att hålla utkik, sade Ibrahim Shami vid Sierra Leones jordbruksdepartement på måndagen.

"Armémaskarna" är egentligen larver, som i hundratusental de senaste veckorna gått till attack mot städer och byar i centrala Liberia och även spritt sig in i Guinea. Larverna äter sönder i stort sett all växtlighet, och förorenar dessutom vattnet med sin avföring.

Enligt Shami drabbades Sierra Leone av dylika invasioner senast på 70- och 80-talen, då stora skördar ris, majs, kakao, kaffe med mera utplånades.

– Den här gången tänker vi inte sitta och sova.

Armémaskarna har fått sitt smeknamn av att de anses se ut som marscherande soldater när de i stora mängder drar fram i terrängen.

Skrivet av: