Nej tack till oljepengar åt folket

Libyens oljeintäkter kan inte delas ut direkt till de fem miljoner invånarna.


Libyens oljeintäkter kan inte ännu delas ut direkt till de fem miljoner invånarna, har landets folkkongresser beslutat enligt nyhetsbyrån Jana.

Bara 64 av de 468 folkkongresserna röstade för ledaren Muammar Khaddafis plan. 251 av dem sade dock ja med förbehållet att planen skjuts upp tills åtgärderna har hunnit förberedas ordentligt.

Khaddafi lanserade tidigare i år den spektakulära idén att kringgå korruptionen genom att oljeinkomsterna - i år beräknade till nästan 300 miljarder kronor - skulle skickas direkt till medborgarna.

Vad som nu händer med förslaget är oklart. Folkstyret i Libyen innebär att lokala möten, folkkongresser, övervakade av så kallade revolutionskommittéer, skickar sina beslut uppåt i maktpyramiden. I praktiken anses dock Khaddafi själv fatta alla större beslut.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Ett ryskt militärplan har kraschat ned i vattnet utanför ockuperade Krim, meddelar den av Ryssland tillsatte guvernören i Sevastopol, Michail Razvozjajev.