En ny kärnvapennation?

Iran testar kärnkraftsverk idag


I dag ska Irans första kärnkraftsverk, i Bushehr, testas utförligt. Detta inför ryska kärnkraftsexperter, iranska digniteter och inbjuden press. Bland annat Irans statliga television som prisar landets framsteg inom kärnkraftsteknologi. Hela kärnkraftsverkets system kommer att genomgå tester. Blir de lyckade kommer nästa test, mot slutet av 2009, innehålla anrikat uran.

FN:s kontrollanter, IAEA (International Atomic Energy Agency),har övervakat bygget som Ryssland konstruerat. USA, flertalet europeiska länder och Israel misstänker att Iran försöker få fram kapacitet till att bygga kärnvapen. Men Iran själva menar att de enbart har fridfulla avsikter med sitt kärnvapenprogram.

I förra veckan rapporterade ett institut i USA att Iran har tillräckligt med uran för att kunna tillverka en atombomb, slutsatser institutet dragit från en IAEA-rapport. Dock menar en medarbetare på IAEA att man inte ska dra förhastade slutsatser av rapporten.

Hassan Qashqavi, talesman för Irans utrikesdepartement, förnekar att Iran skulle vilja bygga en atombomb.

– Vår religion och våra värderingar gör att vi helt och hållet tar avstånd från användandet av massförstörelsevapen, säger han till CNN.

– Vi vill att våra västerländska vänner erkänner den odiskutabla rätten för oss att använda denna teknologi på ett fredligt sätt, menar Qashqavi, enligt CNN.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åklagare får prövning av HD för mediebilder

Pensionär? Därför handlar du mindre hållbart än andra

Att vilja handla hållbara varor blir allt mer populärt. Men av de som värdesätter hållbara produkter är den äldre generationen mindre bra jämfört med andra åldersgrupper, visar en ny undersökning.

Intensiv slutspurt i EU-parlamentet

EU-parlamentet har slutligt godkänt ännu ett år med handelslättnader för Ukraina med 428 ja-röster mot 131 nej och 44 nedlagda. Tisdagens beslut innebär att den uppgörelse som nåddes nyligen om villkoren för importen av exempelvis jordbruksprodukter nu räcker ända fram till sommaren 2025.

Greta Thunberg åtalas återigen för ohörsamhet

Klimataktivisten Greta Thunberg åtalas återigen för brott, misstänkt för två fall av ohörsamhet mot ordningsmakten, rapporterar Expressen.

Storbritannien stärker försvaret

Storbritannien ska lägga 2,5 procent av sitt BNP på försvarsutgifter, meddelar premiärminister Rishi Sunak under ett besök i Polen. Under 2023 lade landet drygt 2,2 procent av BNP på försvaret.

Flera döda på Engelska kanalen

Fem personer, varav ett barn, omkom när de försökte passera Engelska kanalen från Frankrike till Storbritannien, meddelar franska myndigheter. Det sker bara timmar efter att det brittiska parlamentet godkänt det kontroversiella lagförslaget om migrantflyg till Rwanda.