Söndag 1 Aug
Stockholm

En ny kärnvapennation?

Iran testar kärnkraftsverk idag

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I dag ska Irans första kärnkraftsverk, i Bushehr, testas utförligt. Detta inför ryska kärnkraftsexperter, iranska digniteter och inbjuden press. Bland annat Irans statliga television som prisar landets framsteg inom kärnkraftsteknologi. Hela kärnkraftsverkets system kommer att genomgå tester. Blir de lyckade kommer nästa test, mot slutet av 2009, innehålla anrikat uran.

FN:s kontrollanter, IAEA (International Atomic Energy Agency),har övervakat bygget som Ryssland konstruerat. USA, flertalet europeiska länder och Israel misstänker att Iran försöker få fram kapacitet till att bygga kärnvapen. Men Iran själva menar att de enbart har fridfulla avsikter med sitt kärnvapenprogram.

I förra veckan rapporterade ett institut i USA att Iran har tillräckligt med uran för att kunna tillverka en atombomb, slutsatser institutet dragit från en IAEA-rapport. Dock menar en medarbetare på IAEA att man inte ska dra förhastade slutsatser av rapporten.

Hassan Qashqavi, talesman för Irans utrikesdepartement, förnekar att Iran skulle vilja bygga en atombomb.

– Vår religion och våra värderingar gör att vi helt och hållet tar avstånd från användandet av massförstörelsevapen, säger han till CNN.

– Vi vill att våra västerländska vänner erkänner den odiskutabla rätten för oss att använda denna teknologi på ett fredligt sätt, menar Qashqavi, enligt CNN.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela