Bush ströp, Obama lagändrar

Grönt ljus för stamcellsforskning.


USA:s president Barack Obama utfärdar en ny förordning om stamcellsforskningen på mänskliga embryon på måndag, uppger en regeringstjänsteman.

Detaljerna är inte kända men Obama har sedan länge, bland annat i valrörelsen i fjol, gjort klart att han ogillar den nuvarande begränsningen av de statliga anslagen till denna forskning. Företrädaren George Bush ströp för åtta år sedan de federala pengarna till forskningen på stamceller från människoembryon.

Forskningen på mänskliga embryon kritiseras hårt av främst fundamentalistiska kristna grupper.

De anser att det är fel att förstöra embryon, vilket sker vid forskningen. De embryon som används är ofta från ett överskott i samband med provrörsbefruktningar.

Stamceller är kroppens ursprungsceller, ur dessa utvecklas de specialiserade cellerna i nervsystem, muskler och kroppens andra vävnader.

Den nu bortgångna presidenten Ronald Reagans hustru Nancy Reagan kritiserade att George Bush förbjöd statliga anslag till forskning på embryons stamceller. Hon försvarade forskningen med att den skulle kunna hjälpa bland andra alzheimersjuka och många andra med svåra neurologiska sjukdomar. Hennes egen man avled efter många års alzheimerssjukdom.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

"Europa för beroende av krut från Kina"

Ärkefienderna dämpade efter attack i Iran

Såväl Iran som Israel ligger fortfarande lågt kring fredagens förmodat israeliska attack mot mål i Iran. Det tolkas som en signal om att ärkefienderna tycks vara redo att förhindra en eskalering till ett storkrig i Mellanöstern – åtminstone för tillfället.

En del av Børsens mur har rasat

En bit av muren i byggnaden Børsen har rasat på lördagsmorgonen, uppger Jakob Vedsted Andersen vid räddningstjänsten på en pressträff.

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

Förhoppningar om räntesänkningar har även fått fritidshusmarknaden att vakna till liv. Fler objekt har sålts och priserna har stigit den senaste tiden.

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.

Svenskarna i Natostyrkan: "Väldigt självklart"

Lön och arbetsvillkor är inte spikade, ändå räcker många upp handen när Sverige för första gången ska medverka i den multinationella Natostyrkan i Lettland. Det är väldigt självklart, säger André Steffert, plutonchef på P7 i Skåne.