MDC: Ingen anledningen tro attentat

Spekulationerna tillbakavisas av MDC.


Spekulationer om att gårdagens bilolycka, då Zimbabwes premiärminister Morgan Tsvangirai förlorade sin hustru och själv skadades lindrigt, i själva verket var ett attentat är ofrånkomliga.

Men sådana rykten har hittills tillbakavisats av Tsvangirais parti MDC.

Enligt vad en talesman för MDC uppger för den sydafrikanska tidningen Mail & Guardian tyder det mesta på att chauffören i den lastbil som körde in i paret Tsvangirais bil på fredagseftermiddagen, somnat bakom ratten. Det kom senare, enligt tidningen, en bekräftelse att föraren medgett att han somnat medan han körde bilen.

Ändå gick attentatsryktet med blixtens hastighet, bland annat via sms, i när det blev känt att Morgan Tsvangirai och hans hustru Susan råkat ut för en bilolycka utanför huvudstaden Harare när de var på väg mot hemstaden Buhera där han skulle tala inför ett massmöte.

Ryktena gick ut på att det ytterst skulle vara Zimbabwes president, och Tsvangirais ärkefiende, Robert Mugabe som låg bakom olyckan. Relationen mellan de båda är spänd efter många och långa år av politisk fiendskap, där inte minst Tsvangirai utsatts av förföljelse från Mugabes hårdföra polisväsende. Sedan förra månaden ingår de dock i en samlingsregering, mellan Mugabes parti Zanu-PF och Tsvangirais MDC. Samarbetet uppges dock vara mycket skört.

Men i går kväll var president Mugabe själv och hans hustru Grace tillsammans med stora delar av landets regering på besök hos den fysiskt lindrigt skadade Tsvangirai och framförde sina kondoleanser. På tv-bilderna syns en tillintetgjord Morgan Tsvangirai som uppges ha fått huvud- och nackskador vid olyckan. I sjukrummet trängs ministrarna och den zimbabwiske premiärministern gråter när han tar emot beklaganden från sina kollegor.

Paret Tsvangirai var gifta i 31 år och har tillsammans sex barn.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!