"Bilolyckan var planerad"

Zimbabwes premiärminister Morgan Tsvangirai lämnade i dag sjukhuset, ett dygn efter bilolyckan som tog hans hustru Susans liv.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Dödskrockade med aids-mediciner

Susan dödades när en mötande lastbil kom över på fel sida och krockade med premiärministerns bil på en dåligt underhållen och olycksdrabbad väg utanför Harare i fredags eftermiddag. Lastbilen ska tillhöra en amerikansk biståndsorganisation som levererade aids-mediciner. Det finns uppgifter om att föraren somnat bakom ratten.

Men Morgan Tsvangirai tror inte att bilkrocken var någon olyckshändelse, skriver CNN.

Ryktena gick ut på att det ytterst skulle vara Zimbabwes president, och Tsvangirais ärkefiende, Robert Mugabe som låg bakom olyckan, skriver sydafrikanska Mail & Guardian. Tsvangirai har tidigare utsatts av förföljelse från Mugabes hårdföra polisväsende.

Sedan förra månaden ingår Mugabe och Tsvangirai i en samlingsregering, men samarbetet uppges vara mycket skört.

Ärkefienden Mugabe besökte sjuksängen

President Mugabe och hans hustru Grace besökte, tillsammans med stora delar av landets regering, i fredags kväll den fysiskt lindrigt skadade Tsvangirai och framförde sina kondoleanser. På tv-bilderna syns en tillintetgjord och gråtande Tsvangirai som uppges ha fått huvud- och nackskador. Makarna Tsvangirai var gifta i 31 år och fick tillsammans sex barn.

Mugabe sade på lördagen att olyckan var ett hårt slag mot nationen, som firat avtalet om maktdelning.

– Det är verkligen sorgligt.

Skrivet av: