Fredag 16 Apr
Stockholm

Debatten inledd i representanthuset

USA:s representanthus har samlats för att debattera det finansiella krispaketet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

USA:s representanthus har samlats för att debattera det finansiella krispaketet, rapporterar AFP.

– Senare i dag följer en omröstning om paketet, säger den demokratiske majoritetsledaren Steny Hoyer.

Talmannen Nancy Pelosi är optimistisk till att politikerna den här gången kommer att rösta ja. I går kväll sade hon att man inte kommer att lägga fram ett förslag till kammaren om det inte finns tillräckligt med stöd för att det ska gå igenom.

Senatens ja har ökat pressen på representanthuset att snarast rösta igenom lagförslaget.

Den demokratiske majoritetsledaren Steny Hoyer uppgav att omröstningen ska ske fredag morgon amerikansk tid.

–Jag är hoppfull om att båda partierna kommer att stödja lagförslaget som är avgörande för att stabilisera nationens ekonomi för alla arbetande amerikaner, sade han i ett uttalande.

Den stora frågan är hur de tillägg på över 100 miljarder dollar, främst i form av skattelättnader och en höjd statlig insättningsgaranti, som senaten lagt ovanpå det finansiella räddningspaketet på 700 miljarder dollar kommer att tas emot.

Republikanen Zach Wamp från Tennessee sade i en intervju att han är medveten om att amerikanerna fortfarande är arga över att skattebetalarna får betala för Wall Streets misstag.

–De är så in i helsike förbannade, sade han till Fox News på torsdagen.

Men man måste göra vad man anser är rätt. I måndags tyckte jag att det rätta var att rösta nej. Och jag tycker att det rätta i morgon är att rösta ja.

Tilläggen i paketet syftar främst till att locka över de republikaner som dödade förslaget i måndags.

Hoyer uttryckte trots sin optimism viss oro för att en del demokrater som ursprungligen röstade ja kommer att ändra sig på grund av skattelättnaderna.

–Det är inget tvivel om att skattepaketet är kontroversiellt. Senaten har, enligt min åsikt, lagt till det för att de tror att det är enda sättet som förslaget kan gå igenom, sade han till tv-kanalen NBC.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela