Måndag 18 Okt
Stockholm

Svår kris i USA

Bush "mycket besviken" över att kongressen avvisade krispaket. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Representanthuset i USA röstade ner det finansiella krispaketet på 700 miljarder dollar, uppger Reuters. 228 av kammarens 435 ledamöter röstade nej och 205 röstade ja.

President Bush är "mycket besviken" över omröstningen. Landet står nu inför en svår kris, presidenten ska hålla möte med sitt ekonomiska team och kommer att ta kontakt med kongressens ledande politiker, uppger en talesman på Vita huset enligt CNN.

Republikanerna i representanthuset satte sig i överläggningar omedelbart efter omröstningen för att diskutera nästa steg, skrev Reuters.

Bush säger att krispaketet ger pengar och verktyg att skydda den amerikanska ekonomin från "totalt sammanbrott".

Kärnan i krispaketet är finansminister Henry Paulsons plan att använda upp till ofattbara 700 miljarder dollar (4 600 miljarder kronor) av skattebetalarnas pengar för att köpa osäkra fordringar från finansinstitutionerna för att förhindra fler bankkollapser och ge kreditmarknaden nytt liv.

Båda presidentkandidaterna Barack Obama och John McCain uttryckte i går försiktigt stöd för förslaget.

Det är republikaner i representanthuset som haft flest invändningar mot finansministerns förslag under förhandlingarna i kongressen. Efter uppgörelsen uppmanade republikanska ledare i församlingen sina partikamrater att rösta ja.

Republikanen John Boehner sade att deras invändningar mot det ursprungliga förslaget hade lett till förbättringar.

Vi har minskat riskerna för skattebetalarna markant, sade han efter mer än tre timmars möte med partikollegorna.

Storbanken Citigroup köper den krisdrabbade banken Wachovia efter det att amerikanska myndigheter har gått in som garant i affären, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Wachovia har tidigare pekats ut som nästa bank på tur i den amerikanska finanskrisen och Wachovia-aktien rasade med 27 procent i fredags då osäkerheten kring USA:s räddningspaket till finanssektorn var som störst.

Citigroup kommer att ta över 42 miljarder dollar i skulder i Wachovia.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela