Svår kris i USA

Bush "mycket besviken" över att kongressen avvisade krispaket. (TT)


Representanthuset i USA röstade ner det finansiella krispaketet på 700 miljarder dollar, uppger Reuters. 228 av kammarens 435 ledamöter röstade nej och 205 röstade ja.

President Bush är "mycket besviken" över omröstningen. Landet står nu inför en svår kris, presidenten ska hålla möte med sitt ekonomiska team och kommer att ta kontakt med kongressens ledande politiker, uppger en talesman på Vita huset enligt CNN.

Republikanerna i representanthuset satte sig i överläggningar omedelbart efter omröstningen för att diskutera nästa steg, skrev Reuters.

Bush säger att krispaketet ger pengar och verktyg att skydda den amerikanska ekonomin från "totalt sammanbrott".

Kärnan i krispaketet är finansminister Henry Paulsons plan att använda upp till ofattbara 700 miljarder dollar (4 600 miljarder kronor) av skattebetalarnas pengar för att köpa osäkra fordringar från finansinstitutionerna för att förhindra fler bankkollapser och ge kreditmarknaden nytt liv.

Båda presidentkandidaterna Barack Obama och John McCain uttryckte i går försiktigt stöd för förslaget.

Det är republikaner i representanthuset som haft flest invändningar mot finansministerns förslag under förhandlingarna i kongressen. Efter uppgörelsen uppmanade republikanska ledare i församlingen sina partikamrater att rösta ja.

Republikanen John Boehner sade att deras invändningar mot det ursprungliga förslaget hade lett till förbättringar.

Vi har minskat riskerna för skattebetalarna markant, sade han efter mer än tre timmars möte med partikollegorna.

Storbanken Citigroup köper den krisdrabbade banken Wachovia efter det att amerikanska myndigheter har gått in som garant i affären, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Wachovia har tidigare pekats ut som nästa bank på tur i den amerikanska finanskrisen och Wachovia-aktien rasade med 27 procent i fredags då osäkerheten kring USA:s räddningspaket till finanssektorn var som störst.

Citigroup kommer att ta över 42 miljarder dollar i skulder i Wachovia.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.

Klart: Geely har sålt Volvo-aktier

Kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelade på torsdagen att man avser att sälja hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo.

Bättre än väntat från Avanza

Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Totalstopp i trafiken – frontalkrock mellan två bilar på länsväg 153

1 timme sedan
"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.

Risk för nya ras i danska Børsen

1 timme sedan
Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.