Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Strid om franskt fildelarlagförslag

- 11/03/2009, 15:47 -

Efter två varningar stängs internetuppkopplingen av en särskild myndighet.

Efter två varningar stängs internetuppkopplingen. Så vill den franska regeringen stoppa fildelning. Kritiken är omfattande mot ett de mest långtgående lagförslagen på området i Europa.

Frankrikes nationalförsamling börjar nu diskutera ett lagförslag för att bromsa den allt mer utbredda fildelningen på internet, med syfte att skydda upphovsrätten. Enligt förslaget ska en ny fransk myndighet inrättas som ska skicka varningsmail till dem som ägnar sig åt olaglig nerladdning av till exempel musik och film. Någon rättslig prövning av ärendena blir det alltså inte.

Efter två varningar kan nerladdaren få sin internetuppkoppling avstängd i upp till ett år - med skyldighet att fortsätta betala abonnemanget och utan rätt att teckna ett nytt.

Svensk lag mildare

Det franska förslaget är betydligt mer drastiskt än den nya lag som träder i kraft i Sverige den 1 april. Den svenska Ipred-lagen ger upphovsrättsinnehavare möjlighet att i domstol begära att få ut identiteten bakom ett visst så kallat ip-nummer och på så sätt kunna dra fildelaren inför domstol. Intrånget måste dock vara av en "viss omfattning".

"Intrång i privatlivet"

Lagförslaget är också kritiserat i Frankrike. Det franska Socialistpartiet anser att det utgör ett oroväckande intrång i internetanvändarnas privatliv, både genom kontrollen av nerladdat material och genom myndigheternas möjlighet att stänga av personers internetuppkopplingar. Dessutom anser partiet att lagen inte uppmuntrar till att hitta lagliga lösningar på problemet.

Böter bättre?

Den franska konsumentorganisationen UFC-Que Choisir kallar förslaget "onödigt och farligt". Organisationen menar att det bryter mot en av rättssystemets grundvalar, den att en person ska anses oskyldig ända till dess att motsatsen kunnat bevisas. Enligt den nya lagen blir det upp till internetanvändaren att bevisa sin oskuld, menar UFC-Que Choisir. Man anser också att lagförslaget är omodernt eftersom man till exempel utan problem kan ladda ner olagligt via någon annans trådlösa uppkoppling. Även inom högermajoriteten hörs kritiska röster, och vissa ser hellre att fildelarna döms till böter än får sin internetuppkoppling avstängd.

Skrivet av: