Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Skolmördaren fick psykiatrisk hjälp

- 12/03/2009, 15:12 -

17-åringen, som beskrivits som en "vanlig kille", fick hjälp mot depression.

Nu framkommer allt fler detaljer både om massmordet och om förövaren i tyska Winnenden.

Den "lugne oansenlige" 17-åringen, som av kamrater beskrivits som "en helt vanlig kille", genomgick ifjol psykiatrisk behandling för depressioner. Han hade själv sagt att han ville fortsätta behandlingen men skolkade tydligen från besöken på den psykiatriska kliniken, samma klinik där han i går sköt ett av sina offer, rapporterar Der Spiegel.

Vid en presskonferens avslöjade polisen också att 17-åringen, i motsats till vad man tidigare trott, talade om på internet vad han skulle göra.

På en chattsida skriver han till chattkompisen "Berndt":

"Skit också Berndt, nu har jag fått nog av det här värdelösa livet. Alltid samma sak. Alla skrattar ut mig, ingen ser min potential. Jag menar allvar. Jag har vapen här. I morgon går jag till skolan, då blir det grillparty. Ni kommer att höra talas om mig. Kom ihåg namnet Winnenden", skriver han.

När "Berndt" svarar med den typiska chattförkortningen LoL, laughing out loud (ungefär gapskratt), svarar 17-åringen:

"Och ta nu inte och larma polisen, jag larvar mig bara".

Den tyska chattportalens servrar har beslagtagits av polis.

Det framgår också att pojken övade prickskytte. Enligt vissa uppgifter hade pappan byggt en skjutbana i källaren.

Polisen har, enligt tyska medier, nu inlett en förundersökning mot 17-åringens pappa, som hade ett stort antal vapen i hemmet. Sonens mordvapen var den revolver av typen Beretta som fadern förvarade fullt tillgänglig i sovrummet. Fadern misstänks nu för brott mot vapenlagen.

En av poliserna som arbetar med undersökningen sade senare att man har gått igenom 17-åringens dator men att det enda våldsanknutna man hittat hittills är några våldsspäckade datorspel av typ Counterstrike, där lag av "terrorister" och "insatsstyrkor" kämpar mot varandra.

– De spelen är typiska för någon som kan tänka att genomföra en massaker, sade den lokale polischefen Ralf Michelfelder.

Det ska dock påpekas att Counterstrike är ett av världens absolut populäraste så kallade on-line-spel med spelare över hela världen, inte minst i Sverige.

Den 17-årige pojken sköt ihjäl 15 människor innan han tog sitt eget liv efter skottväxling med polisen i Winnenden. Åtta av eleverna som dödades var flickor.

Sammanlagt elva av de skadade, däribland två poliser, är nu utom fara. Men sju skolelever, de flesta med svåra skottskador i buken, står fortfarande under intensivvård på sjukhus.

Skrivet av: