Stockholm

Avvisningshotad flicka försvunnen

17-åringen, som enligt ett hårt kritiserat beslut ska avvisas, gömmer sig.


Läs mer

En 17-årig flicka i Karlshamn, som enligt ett hårt kritiserat beslut ska ut ur Sverige, håller sig gömd inför den planerade avvisningen.

– Jag vet inte var hon finns. Hennes situation är mycket pressad, säger flickans advokat Nils Fagrenius till TT.

Trots att hennes fall ännu inte prövats i högsta instans, Migrationsöverdomstolen, planerade polisen för en avvisning under torsdagen. Men flickan har svarat med att avvika från det skyddade boende, där hon varit placerad efter beslut i socialnämnden i Karlshamn.

Flickan är född i Sverige och har levt här större delen av sitt liv. För ett par år sedan kom det fram att hon och hennes syster blivit misshandlade av sin pappa, som även dömts för misshandeln. Det var då som kommunen beslöt att tvångsomhänderta båda flickorna och placera dem i skyddat boende.

Trots de här omständigheterna har Migrationsverket beslutat att hela familjen ska avvisas till pappans hemland Kroatien. Beslutet har kritiserats av många, som menar att skyddsbehovet för minderåriga borde väga tyngre.

Men flickan är inte ens i närheten av att få stanna, förklarade Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson i SVT:s Debatt på tisdagskvällen.

Han hänvisade till de lagar som Migrationsverket har att följa, hur ömmande enskilda fall än kan te sig.

Men där gör advokat Nils Fagrenius en annan bedömning. Han berättar att flickan fick uppehållstillstånd i migrationsdomstolen 2007.

– Då överklagade Migrationsverket och fick rätt, säger han.

Just nu är rättsläget att migrationsdomstolen i Malmö har ställt sig bakom Migrationsverkets beslut att neka uppehållstillstånd. Migrationsöverdomstolen har inte avgjort ärendet och inte heller tagit ställning till Fagrenius begäran att avvisningen stoppas i avvaktan på den slutliga prövningen. Därmed är det fritt fram att transportera flickan till Kroatien - om hon hittas.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.