Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Guantánamofånge får asyl i Sverige

Nyheter | 18/02/2009 15:39

Tvingades av USA söka asyl i Albanien först

Adel Abdul Hakim satt i fyra år oskyldigt fängslad på det ökända Guantánamolägret. Nu verkar hans lycka vända och han har beviljats uppehållstillstånd i Sverige. Det beslutades idag av Migrationsdomstolen, skriver Dagens Nyheter.

Adel Abdul Hakim är ursprungligen från Xinjiangprovinsen i Kina där han fram till 1999 levde med sin fru och barn. Han bestämde sig för att fly landet, eftersom hoten och förföljelserna från de kinesiska myndigheterna trappades upp.

På sin flykt undan myndigheterna hamnade han till slut i Pakistan. Adel Abdul Hakim angavs till den amerikanska armén och fördes till ett fägelse i Afghanistan. Där började en lång resa av fångenskap och misshandel där han efter fyra år på Guantánamo tvingades söka asyl i Albanien.

Hakim kom till Sverige i november 2007 för att delta i en konferens. Hakim ville stanna för att hans syster hade bott i landet sedan ett par år. Då hade han inte samma tur, eftersom hans asylansökan avslogs av Migrationsverket av anledning av att han hade redan beviljats asyl i Albanien, något som han mer eller mindre tvingades till av den amerikanska staten.

- Det sätt på vilket Adil Hakimjan (Adel Abdul Hakim) förmåtts söka skydd, familjeanknytningen och skälen av humanitär natur gör att migrationsdomstolen vid en samlad bedömning finner tillräckligt starka skäl för att göra undantag från första asyllandsprincipen och bevilja honom uppehållstillstånd som flykting, säger Carl-Otto Schéle, chefsrådman och domare i målet i ett pressmeddelande.

Skrivet av: