Armén intog presidentens kontor

Oppositionsledare har uppmanat säkerhetsstyrkorna att gripa president Marc Ravalomanana.


Armén har intagit president Ravalomananas kontor i Madagaskars huvudstad Antananarivo. Detta sedan oppositionsledare uppmanat säkerhetsstyrkorna att gripa president Marc Ravalomanana.

Soldater gick in i byggnaden med presidentens kontor efter det att en av dem ropat i en högtalare och uppmanat alla personer som fanns kvar där att lämna byggnaden.

Presidenten själv befinner sig i presidentpalatset omkring en mil utanför staden.

Oppositionsledaren Andry Rajoelina sade tidigare i ett tal inför tusentals anhängare att presidenten utan dröjsmål ska gripas enligt den order som utfärdats av "justitieministern" i den skuggregering som han satte samman förra månaden.

Stöder oppositionen

Andry Rajoelina hävdade i lördags att han har kontroll över armén och att han inte längre tar order av presidenten. Denne erbjöd sig dagen därpå att utlysa folkomröstning för att få slut på den politiska krisen. Erbjudandet avfärdades dock av Rajoelina.

Madagaskars arméchef André Andriarijaona, som i förra veckan ledde ett uppror och störtade den tidigare arméchefen, uppgav på måndagen att de militära styrkorna står bakom oppositionen.

– Om Andry Rajoelina kan lösa problemen står vi bakom honom, sade Andriarijaona. Jag skulle säga att 99 procent av styrkorna står bakom honom, tillade han.

Syftet med militärens angrepp på presidentbyggnaden är att tvinga president Marc Ravalomanana att lämna i från sig makten så snart som möjligt, sade arméchefen på telefon till AFP.

"Emot all blodspillan"

Armén har inga planer för tillfället på att angripa presidentpalatset utanför huvudstaden, där Ravalomanana befinner sig tillsammans med sina lojala vakter.

–Vi är emot all blodspillan, så vi tänker inte ta oss dit förrän vi har fått garantier om vilka intentioner presidentens vakter har, sade han.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!