Iranier riskerar 65 års fängelse

- 17/03/2009, 06:50 -

Åtalas för att ha köpt helikoptermotorer och kameror till bombplan i USA.

En iransk man har åtalats misstänkt för att ha köpt helikoptermotorer och kameror till bombplan i USA och sedan skickat hem dem till Iran i strid med amerikanska sanktionsbeslut.

Den 55-årige mannen greps i söndags på San Franciscos internationella flygplats när han kom från utlandet, uppgav USA:s justitiedepartement.

Han ställdes inför rätta på måndagen misstänkt för illegal export och för att ha planerat att exportera amerikanska varor till Iran, brott som kan ge 65 års fängelse.

Regeringen anklagar 55-åringen för att ha köpt 17 helikoptermotorer från Rolls-Royce i Indiana 2007 för motsvarande drygt 40 miljoner kronor med hjälp av en okänd irländsk mellanhand.

Motorerna ska sedan ha skeppats till en förläggare i Malaysia och sedan vidare till Iran till ett företag som enligt den amerikanska regeringen kontrolleras av Irans försvarsdepartementet och de väpnade styrkorna.

Mannen är också misstänkt för att ha köpt ett flertal amerikansktillverkade kameror genom en holländsk leverantör av flygplansdelar. Kamerorna var konstruerade för en typ av stridsflygplan som Iran använder.

Det okända holländska bolaget ska ha lagt beställningen hos ett företag i Pennsylvania och försäkrat att kamerorna skulle stanna i Nederländerna.

Skrivet av: