30 år sedan den blodiga revolutionen

1979 störtades shahen i Iran. Nyheter24 har talat med Ali Esbati om då och nu.


Iran har en blodig historia som går långt tillbaka i tiden. Under 1900-talet drabbades landet av två stora revolutioner, först den så kallade konstitutionella (mashrooteh) revolutionen som tog rum 1906–1907 och som har haft en avgörande påverkan för Irans moderna historia. 1979 följde sedan den islamistiska revolutionen – vilket egentligen är ett missvisande namn då det var flera olika grupper som delog i revolutionen.

Det är i dag exakt trettio är sedan shahen störtades och islamisterna tog makten i Iran - efter att ha spelat ut de andra grupperna som deltog i revolutionen. Före revolutionen fanns omkring 1 000 iranier i Sverige, varav en majoritet var studerande. I dag uppgår siffran till runt 70 000 personer och många av de iranier som bor i Sverige har levt här länge och är väl integrerade i det svenska samhället.

Nyheter24 har talat med vänsterdebattören Ali Esbati, 32, som föddes i Teheran, Iran, men har levt i Sverige sedan 1986.

Vilka förväntningar fanns det bland folket när shahen störtades?

– Det fanns stora förväntningar om större självständighet och en mer rättvis och folklig utveckling. Det var en på många sätt klassisk social revolution som förde samman många skikt i samhället med det gemensamma målet att få bort systemet under shahen, säger Ali Esbati till Nyheter24.

– Islamisterna var en stor faktor, däremot knappast den enda. Men de lyckades ta kontroll över utvecklingen och slå ut andra grupper, det var väldigt brutalt och blodigt, särskilt de vänsterorienterade grupperna drabbades.

Hur uppmärksammas den här dagen bland svenska iranier?

– Det är inte en dag som firas. Men jag kan tycka att det är en dag som skulle kunna användas till att föra en bred politisk reflektion över revolutionen och var vi står i dag. Det råder ju inga tvivel om att den regering som finns i dag inte är det stora flertalet till godo, samtidigt som landet har utvecklats mycket efter revolutionen, säger Ali Esbati till Nyheter24.

Vad tror du om framtiden? Hur ser det ut i Iran om tio år?

– Det är svårt att säga och jag är egentligen inte särskilt förtjust i att spå in i framtiden. Men låt mig svara så här: Det jag skulle vilja se är att de politiska krafterna, som kvinnorörelsen och den fackliga rörelsen, som har det väldigt tufft, lyckas göra framsteg och även får igenom större yttrandefrihet och pressfrihet. Samtidigt gör man ett misstag om man blundar för hur viktiga de ekonomiska faktorerna är. Det är även viktigt att Iran inte utsätts för hot och angrepp utifrån, säger Ali Esbati till Nyheter24.

Klicka på pilarna ovan för fler bilder.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!