Lördag 8 Maj
Stockholm

Kvinna utmanar i traditionellt land

Slovakerna gick i dag till vallokalerna för att välja president.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den enda som verkar kunna hota sittande statschefen Ivan Gasparovic är Iveta Radicova, som kritiserats av kyrkan för sin inställning i abortfrågan.

Omkring 6 000 vallokaler för de drygt fyra miljoner väljarna öppnade redan klockan sju på morgonen. Valdeltagandet väntas dock vara lågt - i förra presidentvalet 2004 röstade bara 47,2 procent i den första omgången.

Inför valet gav de sista opinionsmätningarna den 67-årige Gasparovic en betryggande ledning med drygt 50 procent av väljarstödet.

Oppositionens 52-åriga kandidat Radicova spåddes få cirka 30 procent av rösterna, och hennes enda chans att vinna valet är att nå en andra omgång den 4 april. En andra omgång blir det dock bara om ingen kandidat når 50 procent.

Radicova är kristdemokrat men liberal, och hennes stöd för kvinnors rätt till abort har dragit på sig kritik från katolska kyrkan.

En biskop har sagt att "den som anser att mord inte är en synd" banar väg för "slaktare" som Hitler och Stalin. En annan har fördömt Radicova för att hon lever med sin partner utan att de är gifta.

Det är också kontroversiellt med en kvinnlig kandidat till presidentposten eftersom kvinnors roll fortfarande är begränsad i det traditionella Slovakien.

– Många människor tycker att Slovakien inte är redo för en kvinnlig president, till och med en del kvinnor, sade psykologen Jana Porubcova.

Den slovakiska presidentposten är främst ceremoniell. Men Radicova har satsat hårt på sin valkampanj, både med affischer på gatorna och på internet. Hon har lånat USA-presidenten Barack Obamas slogan: "Ja, vi kan!"

– Jag vill ha en kvinna som president. Det är anledningen till att jag röstar, sade 18-åriga Simona som på lördagen röstade för första gången i sitt liv.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela