Merkel ger bankgaranti

- 05/10/2008, 20:17 -

Tyskland ger garanti för alla privata sparmedel, rapporterar AFP.(TT)

– Vi säger till alla sparkontoinnehavare att era behållningar är säkra. Den federala regeringen garanterar detta, sade hon.

Tyskland följer exemplet från Irland i veckan - som väckt irritation i övriga EU - med en garanti för alla privata sparmedel, rapporterar AFP.

Det antyds därmed att Tyskland liksom Irland planerar en obegränsad insättningsgaranti - i så fall en helomvändning eftersom Merkel så sent som häromdagen kritiserade Irlands åtgärd.

Men den tyska insättningsgarantin är redan en av de mest generösa i världen, och exakt hur det i så fall ska förändras är oklart.

Även för italienska Unicredit samt belgisk-nederländska Fortis pågår i helgen potentiellt avgörande krisöverläggningar.

En insatt källa säger till Reuters att Unicredit i dag håller extraordinärt styrelsemöte för att studera möjligheter till att få in likviditet i banken.

Nederländska delar av det vacklande Fortis förstatligades i fredags, ett radikalt grepp som i dag godkändes av EU. Men Belgiens premiärminister Yves Leterme säger medier att han fortfarande hoppas att Fortisdelar i Belgien och Luxemburg ska kunna räddas av privata intressen.

Det pågår kontakter med privata grupper, flera stycken. Vi ska inte i det här läget fatta beslut pressade mot väggen, sade Leterme, men lovade att skicka signaler om hur räddningssamtalen går innan marknaderna öppnar.

Skrivet av: