Clinton vill stödja ex-talibaner

Samtidigt vill Iran hjälpa USA med att bygga upp Afghanistan.


Afghanska talibaner som överger extremismen och samarbetet med al-Qaida måste kunna erbjudas ett "hedersamt" återinträde i samhället, sade USA:s utrikesminister Hillary Clinton på tisdagen.

– Vi måste stödja de försök som Afghanistans regering gör att skilja extremisterna i al-Qaida och bland talibanerna från dem som sökt sig till deras organisationer av desperation, snarare än övertygelse, sade Clinton, enligt förhandskopierade utskrifter av hennes tal, vid FN:s Afghanistan-möte i Haag i Nederländerna enligt France24.

Clinton tycker att de ska erbjudas någon hedersam form av försoning och integration till ett fredligt samhälle, om de är villiga att sluta använda våld, bryta med al-Qaida och stödja författningen.

Även det tal som hålls av Irans biträdande utrikesminister Mehdi Akhoundzadeh delades på förhand ut till massmedierna. Och nu visar det sig att Iran är redo att hjälpa USA med det afghanska landets återuppbyggnad, skriver Guardian.

– Närvaron av utländska styrkor har inte förbättrat läget i landet och det verkar som om ett utökande av de utländska styrkorna också kommer att bli ineffektivt. Iran är fullt redo att delta i projekt som syftar till att bekämpa narkotikasmugglingen och planer på att utveckla och återuppbygga Afghanistan, hette det bland annat i Akhoundzadehs tal.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!