Obama: "Civil offensiv"

– Militära satsningar räcker inte för att få slut på kriget i Afghanistan säger USA:s president Barack Obama.


Enbart militära satsningar räcker inte för att få slut på kriget i Afghanistan säger USA:s president Barack Obama. I en ny strategi som är klar om någon vecka vill USA ha en "civil offensiv", med ett militärt uttåg i sikte.

– Vad vi inte kan göra är att tro att bara en militär infallsvinkel i Afghanistan kan lösa våra problem, sade Obama i tv-magasinet 60 Minutes i helgen.

– Så vad vi letar efter är en allsidig strategi. Och det måste vara en uttågsstrategi. . . Där måste finnas en känsla av att detta inte är ett evigt tillstånd.

Och de senaste dagarna har sändebudet Richard Holbrooke varit i Bryssel för att hos Nato redogöra för USA:s afghanska framtidsplaner. Strategin uppges ännu inte vara helt klar, utan ska spikas och redovisas offentligt vid en internationell Afghanistankonferens i Nederländerna om en vecka, den 31 mars.

Ineffektivt

Men en idé är att hundratals icke-militärer ska skickas till Afghanistan i ett slags "civil offensiv" för att titta bland annat på jordbruksreformer. Afghanerna måste få alternativ till den blomstrande opium- och heroinproduktionen, och Holbrooke har förklarat att nuvarande satsningar inte fungerar.

– Bara USA lägger över 800 miljoner dollar per år på antiknarkåtgärder. För det får vi ingenting - ingenting! Det är det mest slösaktiga och ineffektiva programmet jag har sett på 40 år, sade han vid möten i Bryssel.

– Afghanistans poliskår måste också ses över. Den afghanska nationella polisen är en otillräcklig organisation genomsyrad av korruption. Vi vet att den är den svaga länken i säkerhetskedjan, så vi måste hitta ett sätt att öka dess storlek och samtidigt göra den bättre.

– En annan på sitt sätt ännu knepigare pusselbit är Pakistan - alla är överens om att såväl militära som civila lösningar måste sträcka sig in i Afghanistans östra grannland, utan att reta upp befolkningen och regeringen där ytterligare. Problemets kärna för västvärlden är i västra Pakistan, sade Holbrooke.

– Men det blir inga trupper från USA eller Nato i Pakistan. Det är ett rött skynke för Pakistans regering och det måste vi respektera.

Mer från EU

Obama antyder dock att de flyganfall som väckt sådan upprördhet på den pakistanska sidan gränsen kommer att fortsätta. Det är en hård nöt att knäcka. Men det är inte acceptabelt för oss att bara luta oss tillbaka och låta terrorister planera och fundera i lugn och ro. Oavsett hur planen kommer att se ut ökar förväntningarna på EU att matcha USA:s satsningar.

– Till 2013 har vi (EU) något i stil med 40 miljarder euro för alla våra externa aktiviteter. Vi lägger 160 miljoner av det per år på Afghanistan - det kommer inte att räcka, sade Polens utrikesminister Radoslaw Sikorski vid överläggningarna med Holbrooke.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!