Fredag 17 Sep
Stockholm

Migrantbåtar sjönk utanför Libyen

21 människor dog - omkring 500 försvunna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Omkring 500 människor är försvunna och minst 21 människor har drunknat sedan två fartyg med migranter ombord gått till botten utanför Libyens kust under veckoslutet. Enligt BBC finns det uppgifter på att även ett tredje fartyg ska ha förlist.

De omkomna som hittills hittats fanns ombord på den ena båten som beskrivs som en skorv av libyska myndigheter. Den hade 253 passagerare som försökte ta sig till Italien, skriver Sky News.

Kustbevakningen har dessutom bärgat minst 23 överlevande människor från det andra sjunkna fartyget. Men ytterligare 342 människor är fortfarande försvunna från detta, uppgav myndigheterna på måndagen.

– Vi har också uppgifter om att två andra fartyg driver utanför kusten med vi vet inget om deras tillstånd eller antalet migranter ombord, sade en talesman, enligt Al Jazeera.

Huruvida något av de fyra fartygen seglat från Libyen är oklart. Det är dock vanligt att fartyg avgår därifrån med migranter som vill komma till Europa.

På annat håll i farvattnen mellan Libyen och Italien ska ett italienskt tankfartyg under måndagen ha undsatt omkring 350 migranter i sjönöd från ännu ett sjunket fartyget. De tros också ha varit på väg till Europa för att söka arbete. 20 passagerare, både afrikaner och araber, kunde räddas av libyer.

Hundratusentals illegala immigranter från olika afrikanska länder lever i Libyen. Oftast tar de annorlunda jobb tills de tjänat ihop tillräckligt för att betala båtsmugglarna. Målet är att nå Italien, skriver Daily Mail.

– Det finns en hel del press som tvingar människor till att ta desa otroligt farliga risker. Det finns allt färre legala sätt att invandra på, säger Gemini Pandya från IOM, enligt Al Jazeera.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela