EU vill stävja svart arbetsmarknad

Arbetsgivare i EU som anställer illegala invandrare hotas snart av böter.


Arbetsgivare i EU som anställer illegala invandrare ska straffas. De hotas snart av böter och andra sanktioner i hela unionen.

EU-parlamentet godkände på onsdagen en överenskommelse med EU-ländernas regeringar om att kriminalisera arbetsgivare som anställer papperslösa. Mellan 5 och 8 miljoner människor från länder utanför EU bedöms arbeta illegalt i unionen, främst i jordbruket, byggsektorn, städbranschen och på restauranger.

Företagen kan till exempel bli tvungna att betala böter, betala rättmätig lön i efterhand, betala skatt som de smitit från, betala tillbaka stödpengar och i riktigt allvarliga fall hamna i fängelse.

Nej från Billström

EU vill försvåra svartjobb, göra det mindre lockande att ta sig illegalt till EU och markera att det inte är acceptabelt att papperslösa tvingas jobba till usla löner och villkor.

Bra, tycker EU-parlamentarikern Inger Segelström (s). Men hon är missnöjd med att privatpersoner som anställer papperslösa i hemmet kommer lindrigare undan.

– Kvinnorna som jobbar där är minst lika utsatta, säger Segelström.

Den svenska regeringen är inte emot lagstiftningen i sak, men migrationsminister Tobias Billström (m) kommer ändå att rösta nej när medlemsländerna ska säga sitt i slutet av februari.

– Regeringen anser att frågan är en sak för riksdagen och de andra nationella parlamenten, inte för EU.

Olagligt i Sverige

EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (m) röstade nej av samma skäl.

– Dessutom tycker jag att förslaget har udden riktad mot flyktingarna. Man vill se till att de håller sig undan, säger Hökmark.

Även en del människorättsorganisationer varnar för att lagstiftningen kan leda till att redan utsatta människor får det ännu värre. För svensk del kommer den nya lagen inte att betyda så mycket. Det är redan olagligt att anställa papperslösa i Sverige. Den väntas få större betydelse i länder som tar emot väldigt många papperslösa eller där den svarta ekonomin spelar en större roll. De nya reglerna beräknas träda i kraft 2011.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mjölkjätte hackad – stopp i produktionen

Folklistan: Skicka fångar till andra EU-länder

Folklistan vill se ett EU-direktiv som gör det lättare att skicka dömda för att avtjäna straff i fängelser i andra EU-länder.

Polisen i Kristinehamn rapporterar om trafikolycka

"Olycka på E18 mellan Karlskoga och Kristinehamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Svenskt nej till mer socialt i EU

Med EU-topparna Ursula von der Leyen och Charles Michel i spetsen konfererar EU-länderna om sociala frågor i belgiska La Hulpe i dagarna två.

Stockholm: Polisen rapporterar om brand

"Polis, ambulans och räddningstjänst är på väg till en lägenhetsbrand i Traneberg.", skriver polisen på sin hemsida.

Satt fängslad i 20 år – får 55 miljoner av staten

Viggo Kristiansen – dömd och sedermera frikänd för ett uppmärksammat mord på två flickor år 2000 – får 55 miljoner kronor av den norska staten.