Ganska lugnt val avslutat i Kashmir

I dag avslutades det långdragna delstatsvalet i indiska Kashmir.


En del oroligheter förekom i sommarhuvudstaden Srinagar, men på det hela taget anses valet ha gått relativt lugnt till.

Omkring 30 000 poliser patrullerade gatorna i Srinagar, och ytterligare 20 000 var utkommenderade i distrikten Jammu och Samba.

Kashmir har stått under federalt direktstyre från New Delhi sedan juni, när delstatsregeringen föll efter en tids våldsamma protester mot att en hinduisk stiftelse hade fått rätt till ett markområde. Muslimers vrede över markbeslutet utlöste de mest omfattande protesterna på åratal mot den indiska överhögheten över den muslimskt dominerade delstaten.

Ett tjugotal människor rapporterades ha skadats i dag i sammanstötningar mellan kravallpolis och demonstranter, som manade till valbojkott.

Valdeltagandet i Srinagar, centrum för nästan 20 års separatistiskt uppror, angavs till cirka 20 procent. Det var en klar ökning från det förra valet 2002, när bara 5,2 procent av de röstberättigade i staden deltog.

I hinduiskt dominerade Jammu i södra Kashmir deltog 65 procent.

Valet i Kashmir, som pågått i omgångar sedan 17 november, har genomförts i skuggan av terrorattackerna i Bombay i slutet av november. Attentaten, som krävde över 170 dödsoffer, genomfördes enligt indiska myndigheterna av organisationen Lashkar-e-Taiba, som bildades med hjälp av den pakistanska militära underrättelsetjänsten för att bekämpa det indiska styret i Kashmir.

Valresultatet i Kashmir väntas bli klart på söndag.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

1 timme sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

1 timme sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

2 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

2 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.