Fredag 18 Jun
Stockholm

Guinea stoppar mineralkontrakt

Kuppmakarna i Guinea lovar att omförhandla gruvkontrakt och bekämpa korruption.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Kuppmakarna i Guinea lovade under lördagen att omförhandla gruvkontrakt med utländska företag och att bekämpa korruption.

– Guinea, världens största exportör av bauxit, ska omförhandla samtliga gruvkontrakt och frysa guldutvinningen med omedelbar verkan, sade kuppledaren och militären Moussa Dadis Camara.

Trots att Guinea har enorma tillgångar av guld, diamanter, bauxit, järn och nickel lever merparten av dess befolkning i fattigdom och misär.

– Det är ministrarna kring tidigare statschefen som plundrat landet, sade kuppledaren, som lovade hårda straff åt alla som befanns skyldiga till korruption eller förskingring.

Efter dödsbudet

Detta sedan landet i fredags hyllat sin förra ledare Lansana Conté som avled i veckan. Såväl anhängare som kritiker till honom deltog då i hans jordfästning. Kuppledaren Moussa Dadis Camara var inte med. I stället betygade tvåan i juntahierarkin general Mamadou Ba Toto Camara de nya ledarnas respekt för den döde presidenten.

Juntan slog till strax efter dödsbudet om Conté.

Senegal stödjer

Situationen var kaotisk och oklar det första dygnet tills det stod klart att Moussa Dadis Camara och hans anhängare hade kontrollen över landet. Efter ett par dagar gav den först störtade premiärministern sitt stöd till kuppen. Regimskiftet har fördömts internationellt. Afrikanska unionen (AU) uppgav att den motsatte sig kuppen som stridande mot författningen. Regionalt starka Senegal uttalade dock sitt stöd för Guineas nya ledarskap. Om någon dag ska Camara möta sändebud från FN, EU, AU och G8-länderna, för att försöka övertyga dem om rättfärdigheten i sin statskupp.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela