Kuppkapten president i Guinea

De militära kuppmakarna i Guinea förefaller ha fått läget under kontroll.


De militära kuppmakarna i Guinea förefaller ha fått läget under kontroll och har utnämnt kaptenen Moussa Dadis Camara till ny president.

Ingen verkade försöka hindra kuppsoldaterna när de på onsdagen begav sig till presidentpalatset i centrum av huvudstaden Conakry för att installera arméns före detta drivmedelschef Camara som president.

Camara, som tidigare inte gjort sig känd för allmänheten, framträdde som talesman för kuppmakarna omedelbart efter att det på tisdagsmorgonen meddelades att president Lansana Conté avlidit kvällen innan.

Parlamentets talman Aboubacar Somparé, som enligt författningen skulle ha övertagit presidentposten tills vidare, vädjade till omvärlden att avstyra kuppen.

Lovar val 2010

Kuppmakarna, som enligt sig själva har upphävt författningen och upplöst regeringen, rörde sig fritt inne i Conakry under dagen. Enligt ögonvittnen grep soldaterna flera potentiella motståndare på gatorna. Klädd i uniform och röd basker sade Camara i tv att "Nationella rådet för demokrati och utveckling" lovar att organisera trovärdiga och öppna val i slutet av december 2010. Medan hela omvärlden, den avsatta civila regeringen och överbefälhavaren general Diarra Camara motsätter sig kuppen, verkar åtminstone en del civila guineaner stödja kuppmakarna.

– Kuppen är bra, för annars skulle de gamla ledarna bara ha fortsatt med sina skumraskaffärer som att plundra staten, sade elektrikern Naby Laye Traoré. FN, Afrikanska unionen (AU), EU och USA har alla fördömt kuppen.

AU:s freds- och säkerhetsråd antog ett starkt kritiskt uttalande efter ett extramöte i Addis Abeba.

Inte oväntat kaos

Talmannen Aboubacar Somparé vädjade från "en säker tillflyktsort" till omvärlden att hindra militären att avbryta den demokratiska process som författningen stadgar. Överbefälhavaren Diarra Camara har försökt få igång en dialog med kuppmakarna och övertala dem att respektera författningens krav att val måste hållas inom två månader efter presidentens död. Bland de 32 personer som nämnts som medlemmar av militärjuntan finns arméchefen, flera officerare från arméns huvudbas och minst en officer från det viktiga presidentgardet. Sex medlemmar är civila. Analytiker säger att utvecklingen är ungefär vad man kunde vänta sig.

– Räkna med flera månader av politiskt kaos och en hög sannolikhet av fler kupper, motkupper och fuskval under en period av etnisk och politisk obalans, säger Sebastian Spio-Garbrah vid analysföretaget Eurasia Group.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mordmisstänkt 16-åring ska undersökas

Hon är hockeystjärnan Niklas Hjalmarssons kända exfru

Niklas Hjalmarsson är en av få svenskar som vunnit Stanley Cup, men hur bra koll har du egentligen på den tidigare hockeystjärnan? Nyheter24 har samlat det som googlas mest om honom.

16 år för dödsskjutning i Jakobsberg

En man döms till 16 års fängelse för mord på en man i 20-årsåldern i Jakobsberg förra året. Ytterligare tre personer döms av Attunda tingsrätt för grovt vapenbrott och grovt olaga hot till fängelse i två år och tio månader.

Man och kvinna hittade döda i Gävle – utreds som mord

Polisen utreder ett misstänkt dubbelmord i Gävle efter att två personer hittats döda i en bostad i onsdags, skriver polisen på sin hemsida.

Nedåt för börsen inför påskhelgen

Stockholmsbörsen sjunker i skärtorsdagens handel. OMXS-index har efter nästan två timmar handel backat 0,3 procent.

Våldsam kvinna efterlyst – rymde från rättspsyk

Polisen har efterlyst en kvinna i 40-årsåldern som rymde från rättspsyk i Falköping för en månad sedan, rapporterar P4 Skaraborg. Kvinnan bedöms vara våldsam.