Kuppmakare stärker greppet i Guinea

Guineas självutnämnde president och hans junta befäster sin makt över landet.


Guineas självutnämnde president och hans junta befäster sin makt över landet. Premiärministern och regeringen, som tidigare förnekat sig vara upplöst, har lytt order och överlämnat sig till de nya makthavarna.

Ingen tycks hejda kuppmakarna, som tagit makten i Guinea efter den avlidne presidenten Lansana Conté. Ledaren för militärjuntan som kallar sig för Nationella rådet för demokrati och utveckling (CNDD), Moussa Dadis Camara, beordrade i onsdags regeringen och högt uppsatta militärer att inställa sig hos juntan inom 24 timmar och hotade med att söka igenom landet efter dem som inte dök upp. På torsdagen infann sig därför premiärminister Ahmed Tidiane Souaré och flera regeringsmedlemmar vid en militärbas nära huvudstaden Conakry.

CNDD ersatte även under dagen regionala ledare som utsetts av Conté med militära befälhavare.

Tidigare okänd

Conté hade när han avled i måndags styrt landet med järnhand sedan 1984 och inom några timmar efter hans död tog CNDD över makten genom en kupp. Camara, en armékapten i fyrtioårsåldern som tidigare varit relativt okänd i såväl Guinea som i omvärlden, utropade sig till president över landet som är världens största exportör av malmen bauxit ur vilken man utvinner aluminium.

– Jag är övertygad om och har fått bekräftat att jag är republikens president, sade han vid en presskonferens.

Samtidigt klargjorde han senare i en radiosändning att han inte har ambitionen att kandidera till presidentposten vid kommande val.Fördöms av omvärlden På gatorna i Conakry patrullerade på torsdagen soldater och många affärer var stängda. Camara planerar att leda en övergångsregering bestående av sammanlagt 32 medlemmar varav 26 är militärofficerare och sex civila. Juntan har meddelat att det inte ska bli några val förrän i december 2010, men två oppositionsallianser kräver att "transparenta, fria och trovärdiga" val ska hållas inom ett år. FN, Afrikanska unionen, EU och USA har alla fördömt utvecklingen i Guinea, det senaste i raden av demokratiska misslyckanden i Afrika.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!