Måndag 21 Jun
Stockholm

"Hamas hindrar skadade från vård"

Egyptens utrikesminister uppger att Hamas inte låter skadade palestinier passera gränsen för att uppsöka vård.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Israeliskt flyg har genomfört en ny räd i södra Gazaremsan. Men Hamas uppges inte låta skadade palestinier passera över gränsen till Egypten för att få vård.

Palestiniernas president Mahmud Abbas sade på söndagen att islamistgruppen Hamas hade kunnat undvika ett israeliskt anfall mot Gaza.

– Vi pratade med dem och sade till dem "snälla, vi ber er, avsluta inte vapenvilan. Låt vapenvilan fortsätta" så att vi hade kunnat undvika det som hänt, sade Abbas vid en presskonferens i Kairo, enligt Reuters.

Egyptens utrikesminister uppgav vid samma presskonferens att Hamas inte låter skadade palestinier passera över gränsen till Egypten för att få vård.

– De skadade är hindrade från att ta sig in i Egypten, det enda land utöver Israel som gränsar till det Hamas-kontrollerade området, sade Ahmed Abul Gheit.

På frågan varför de skadade inte släpps igenom vid gränsstationen svarade Abul Gheit:

– Fråga dem som kontrollerar Gaza.

Tiotals ambulanser ska stå redo på den egyptiska sidan av gränsen, men trots ett avtal med Hamas om att ta emot 70 allvarligt skadade patienter har ingen passerat ännu, uppger den statliga nyhetsbyrån Mena.

– Ingen har kommit in, vi vet inte varför de har stängt på andra sidan, sade en säkerhetsanställd.

Förhållandet mellan den egyptiska regeringen och Hamas är nu på bristningsgränsen. Sedan länge är det Hamas som kontrollerar gränsavsnittet mellan Gaza och Egypten och nu aktivt stänger den. Egyptens president Hosni Mubarak har skickat sin hälsominister - tillsammans med ambulanser och medicinsk utrustning - till gränsen för att hjälpa de sårade till vård.

Men Hamas vägrar släppa fram sårade palestinier.

– Vi vill att gränsen ska vara till för de levande och inte de döda, säger Hamas talesperson Fawzi Barhoum.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela