Fredag 18 Jun
Stockholm

FN: Våldet måste upphöra

FN:s säkerhetsråd kräver i ett uttalande att våldet upphör.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Israeliskt flyg genomförde på söndagsmorgonen en räd i södra Gazaremsan, riktad mot ett bränslefordon utanför Rafah nära den egyptiska gränsen, uppger vittnen enligt AFP.

Hamas radio uppgav att flera människor dödats och skadats, men sjukvårdskällor i området kunde inte omedelbart bekräfta uppgifterna.

"Vi fortsätter våra attacker mot Hamas-relaterade anläggningar i Gazaremsan" sade en talesman för Israels militär i Tel Aviv till AFP.

Enligt israelisk radio har 20 flygattacker genomförts under natten.

– Israel kan även komma att inleda en markoffensiv i Gaza, sade försvarsminister Ehud Barak på söndagen.

"Vi är redo för allt. Om det är nödvändigt att sätta in marktrupper för att försvara vår befolkning, kommer vi att göra det" uppgav en talesperson för Barak att ministern sagt.

Israelisk teve uppgav att militären har börjat koncentrera trupper till områden nära den palestinska enklaven.

Efter ett extrainkallat möte på söndagen enades medlemmarna i FN:s säkerhetsråd om ett gemensamt uttalande. Mötet varade i fyra timmar.

Säkerhetsrådet kräver att allt våld i Gaza upphör omedelbart och uppmanade parterna att ta itu med den humanitära situationen i området. Varken Israel eller Hamas nämns vid namn i uttalandet, som var ett så kallat pressuttalande, den lägsta nivån på uttalanden från FN:s sida.

"Säkerhetsrådet uttrycker stor oro över den eskalerande situationen i Gaza", stod det i uttalandet, som förutom att det krävde att parterna upphör med allt militär aktivitet också uppmanade dem att vidta andra åtgärder för att öppna gränsövergångarna så att Gazas befolkning får tillgång till mat, bränsle och mediciner.

Israels försvarsminister godkände på söndagen att en hjälpsändning släpps in i Gaza. Gränsstationen Kerem Shalom i södra Gaza kommer att öppnas "så att en konvoj med humanitär hjälp och medicin kan passera igenom" sade en talesperson för ministern.

Israel inledde en blockad av Gazaremsan i juni 2007, när Hamas tog makten över territoriet. I fredags, ett dygn innan de första anfallen, släpptes ett 90-tal lastbilar igenom med förnödenheter.

Enligt nya uppgifter från Gazas räddningstjänst har hittills 271 människor dött i de israeliska anfallen.

– Vi har räknat 271 döda och 620 sårade sedan i lördags, sade räddningstjänstens chef Moawiya Hassanayn.

Sex av dem ska ha dödats på söndagen.

Palestinierna besvarade i går anfallen med raketer in över Israel och en israel dödades.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela