Journalist kastade sko på Bush

Irakisk journalist skoade Bush.


USA:s president George W Bush gjorde på söndagen en snabb avskedsvisit i Bagdad och fortsatte försvara invasionen.

Men en irakisk journalist på plats tyckte annorlunda och kastade en sko mot Bush som protest.

Det var när Bush höll presskonferens tillsammans med premiärminister Nuri al-Maliki som en irakisk journalist slet av sig skorna och kastade dem mot den amerikanske presidenten, dock utan att träffa honom. Journalisten hann ropa "Detta är en avskedskyss, din hund", innan han bryskt släpades ut ur rummet av al-Malikis säkerhetsvakter.

Den ena skon seglade över Bushs huvud och slog i väggen bakom honom. Bush log stelt och al-Maliki såg mycket besvärad ut.

Under tumultet som utbröt försäkrade Bush att intermezzot inte berörde honom ett dugg. Han upprepade senare att han inte känt sig det minsta hotad.

Se skoattacken här:

Bush var på plats i Bagdad för att en sista gång som president visa sitt stöd för den kontroversiella invasionen, den irakiska regeringen och de amerikanska trupperna på plats.

– Arbetet har inte varit lätt men det har varit nödvändigt för Amerikas säkerhet, för Iraks hopp och världsfreden, sade den avgående presidenten.

Den svåra uppgiften att retirera från Irak överlämnar han till efterträdaren Barack Obama.

– Jag är så tacksam över att jag fick chansen att komma tillbaka till Irak innan mitt presidentmandat löper ut, sade Bush vid ett möte med den irakiske presidenten Jalal Talabani.

Det nya säkerhetsavtalet mellan länderna, som föreskriver att de amerikanska styrkorna ska ha lämnat Irak till utgången av 2011, beskrev Bush som "en påminnelse om vår vänskap och en väg framåt för att hjälpa irakierna att inse ett fritt samhälles välsignelse".

Talabani, en kurd som bekämpade Saddam Husseins regim, kallade Bush "en stor vän till det irakiska folket som hjälpte oss att befria vårt land". Enligt Talabani har Irak nu "demokrati, mänskliga rättigheter och välfärd".

Bushs besök följde tätt inpå försvarsminister Robert Gates besök i lördags, då denne konstaterade att det amerikanska uppdraget i Irak är på sluttampen.

– Vi är i en process av neddragning, sade Gates som fortsätter som försvarsminister i Obamas regering.

För närvarande har USA 146 000 soldater utplacerade på över 400 baser runtom i Irak.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!