Statskupp efter presidentdöd i Guinea

Efter Lansana Contés död utbröt en maktkamp i det fattiga västafrikanska landet och militären säger sig ha upplöst regeringen - något premiärministern dock förnekar.


Guineas hårdföre president Lansana Conté har avlidit. Enligt BBC och Al Jazeera utbröt sedan en maktkamp i det fattiga västafrikanska landet och militären säger sig ha upplöst regeringen - något premiärministern dock förnekar.

I 24 år har Lansana Conté styrt Guinea, som trots väldiga naturtillgångar är 167:e fattigaste land. På tisdagen meddelades hans frånfälle av talmannen i landets nationalförsamling.

Conté styrde Guinea med stöd av militären och sin klan. Han navigerade sitt land genom krig och svårigheter men de senaste åren har den internationella kritiken mot hans auktoritära styre blivit allt mer högljudd.

Enligt uppgift avled Conté efter en längre tids sjukdom. Exakt vad som tog hans liv är inte känt men Conté var kedjerökare, diabetiker och dessutom diagnostiserad med leukemi.

Maktkamp

Trots sin dåliga hälsa pekade Conté aldrig ut någon efterträdare och omedelbart efter hans död utbröt en maktkamp i huvudstaden Conakry. Journalister rapporterade om stridsvagnar som körde i riktning mot presidentpalatset. Enligt grundlagen ska talmannen utlysa presidentval inom 60 dagar. Ganska omgående meddelade dock armén via statlig radio och tv att militären upplöst regeringen och statliga myndigheter. Också grundlagen ska ha upphävts. I stället ska ett "konsultativt råd"bestående av civila och militära representanter inrättas och styra landet.

Den uppenbara militärkuppen förnekades dock senare av premiärminister Ahmed Tidiane Souaré. I ett radiotal försäkrade han att regeringen fortfarande styr landet och uppmanade det "modiga guineanska folket" att hålla sig lugnt. På många sätt liknade tisdagens händelser Contés eget maktövertagande en vecka efter det att Guineas första president Ahmed Sekou Touré avlidit 1984.

Oviss framtid

Guineas politiska framtid är nu högst oviss. Hur framgångsrikt arméns kuppförsök blir beror i stort på hur enad militären är. Delar av armén revolterade tidigare i år efter uteblivna löner och en militär maktkamp kan bli farlig. Om våldsamheter bryter ut riskerar de etniska motsättningar som präglar landets politik att förvärras. Den utvecklingen skulle hota inte bara Guinea utan flera av de andra länderna i regionen. Liberia, Sierra Leone och Elfenbenskusten är alla relativt stabila efter många år av blodiga konflikter och fruktan stiger nu för att eventuella oroligheter i Guinea ska sprida sig dit.

Rädslan för våld och oroligheter fick Afrikanska unionens freds- och säkerhetskommissionär Ramtane Lamamra att vädja till de inblandade parterna att agera lugnt och undvika våld.

Vi uppmanar de politiska och alla andra statliga institutioner, särskilt de väpnade styrkorna, att garantera en laglig och fredlig övergång som respekterar den demokratiska ordningen, sade Lamamra.

Al Jazeera rapporterar om militärkuppen

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Investor: Konsumenter fortsatt pressade

Kinnevik redovisar minskat värde

Investmentbolaget Kinneviks substansvärde uppgick till 47,9 miljarder kronor under det första kvartalet. Det innebär en minskning med 14 procent från föregående kvartal.

Stressen på Postnord fick Klara, 20, att krascha: ”Glömde allt”

Klara, 22, hann jobba på Postnord i ett år, sedan blev hon utbränd. Två år senare är hon fortfarande sjukskriven. – Jag visste inte var jag var eller vad jag höll på med, säger hon till Nyheter24.

Expert: Finns inget EU-förbud mot att elda grenar

Det nya eldningsförbudet har skapat hetsig debatt om att EU styr och ställer om folks trädgårdar och fått vice statsministern att utlova ändringar. Men råder det ens något förbud? En expert reder ut.

Fackförening prisas för grön omställning

Fackorganisationen Just Transition Centre får Göteborgs årliga hållbarhetspris på en miljon kronor.

Börsen ser ut att öppna uppåt

Det lutar svagt uppåt i terminshandeln på IG Markets inför Stockholmsbörsens öppning. Utvecklingen ligger i linje med ledande Europabörser.