Frispråkig Kina-kritiker pensioneras

Den frispråkige katolske ledaren i Hongkong går i pension.


Den frispråkige ledaren för romersk-katolska kyrkan i Hongkong kommer att gå i pension för att i stället koncentrera sig på katoliker i Kina.

Kardinal Joseph Zen, 77, berättade på onsdagen att påvedömet antagit hans begäran om entledigande från posten efter att ha begärt det i flera år.

Kardinalen är känd för sin kritik av Kina.

– Jag går inte i pension för att jag vill vila. Jag vill koncentrera mig på att ta hand om kyrkan i Kina för att den är stor och komplicerad, sade Zen utan att utveckla.

Peking och Vatikanstaten har inga formella diplomatiska kontakter, vilket ger en speciell roll till katolska ledare i autonoma Hongkong.

Kinas åtta till tolv miljoner katoliker fördelas lika mellan den statligt sanktionerade kyrkan och en underjordisk kyrka som enbart svarar inför Rom och tar avstånd från alla statliga band till Kina.

– Påven vill ibland kunna be mig om råd (om Kina) och det tar tid att studera. Det finns mycket arbete att göra, sade Zen.

Kina har velat normalisera sina band till Vatikanstaten men kräver att påvedömet då bryter sina band med Taiwan.

Zen, som blev kardinal 2006, är känd för sina uttalanden för demokratiska och religiösa rättigheter, vilket medfört kritik från kommunistregimen i Peking.

Efterträdaren John Tong Hon har indikerat att han kommer att vara mer flexibel när det gäller att bygga broar mellan Vatikanstaten och Kina.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Då kan bitcoinutbudet halveras

Polisen rapporterar om brand, Nacka

"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

1 timme sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

1 timme sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

1 timme sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

1 timme sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.