Vill skärpa förräderilag

Den ryska regeringen vill skärpa lagen om högförräderi.


Den ryska regeringen vill skärpa lagen om högförräderi. Jurister befarar att lagen, om den röstas igenom, innebär en återgång till sovjetiska förhållanden då all kritik mot "staten" betraktades som förräderi.

I den nya lagen är inte bara aktioner riktade mot den nationella säkerheten utan också aktioner mot den konstitutionella ordningen och Rysslands suveränitet att betrakta som förräderi. Av lagförslaget framgår vidare att det ska bli ett brott att "ge ekonomisk, materiell, teknisk eller rådgivande hjälp till . . . en utländsk organisation".

– Det är en fingervisning till folk att sitta still i båten och hålla tyst, säger advokaten Anna Stavitskaja som försvarat en militär forskare som dömdes till 15 års fängelse 2004, anklagad för att vara USA-spion.

– Lagen blir en gummilag som kan tolkas litet hur som helst, tillägger hon.

Finanstidningen Kommersant hade på måndagen rubriken "Förräderi mot moderlandet - allas angelägenhet", något som anspelar på gamla sovjetiska paroller.

Premiärminister Vladimir Putins lagförslag lades fram samma dag som parlamentet duman slutgiltigt röstade igenom en lag som avskaffar juryledda rättegångar vid just förräderibrott, men också terrorbrott och spioneri, gisslantagande och massuppvigling. Medborgarrättsgrupper ser redan den lagen som en försvagning av rättssystemet.

Lagen hade lagts fram av regeringsanhängare i duman som fäst sig vid att antalet frikännanden varit mycket högre vid juryrättegångar än vid dem som leds av en domare.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!