Obama lovar slut på oljeberoende

Nobelpristagaren Steven Chu ska leda kampen.


USA:s blivande president Barack Obama lovar att USA ska ta ledningen för att bekämpa klimatförändringar och starta arbetet för att få slut på beroendet av utländsk olja. Nobelpristagaren Steven Chu ska leda kampen.

– Den kommer att ha högsta prioritet under min presidentperiod och få avgörande betydelse i vår tid. Vi har inte råd att vara självbelåtna eller att acceptera fler brutna löften, sade Obama.

Vi kommer inte att kunna skapa en ny energiekonomi över en natt. Vi kommer heller inte att kunna skydda vår miljö över en natt. Men vi kan börja det arbetet nu - om vi tänker på ett nytt sätt och agerar på ett nytt sätt.

Djärvt agerande

Obama sade att nomineringen av Steven Chu till energiminister signalerar att hans regering kommer att värdera vetenskap högt.

– Vi ska fatta beslut som är baserade på fakta och vi förstår att fakta kräver ett djärvt agerande.

Chu får sällskap av Lisa Jackson, i dag stabschef hos guvernören i New Jersey, som blir chef för det amerikanska naturvårdsverket. Obama utnämnde också Carol Browner, som var verkets chef under Bill Clintons tid som president, till att samordna Vita husets kamp mot den globala uppvärmningen. Nancy Sutley, topprådgivare i Obamas grupp för att ta över regeringsmakten, utnämndes till ordförande i Vita husets miljökvalitetsråd. Trots den ekonomiska recession som drabbat USA lovar Obama att göra rent hus med president George W Bushs miljöpolitik, vars vägran att skriva under Kyotoprotokollet fick miljövänner jorden runt att rasa. Forskaren Chu fick Nobelpriset i fysik 1997, och sedan 2004 har han varit chef för det nationella laboratoriet Lawrence Berkeley i Kalifornien, med en budget på 645 miljoner dollar och 4 000 anställda. Som energiminister får Chu ansvaret för Obamas plan på att skapa 2,5 miljoner nya jobb genom ny och grön teknik. Målet är att göra USA mer energieffektivt och mindre beroende av utländsk olja.

– Vi har sett Washington lansera den ena planen efter den andra, och trots det har vårt beroende av utländsk olja bara ökat samtidigt som världens resurser minskar. Den här gången måste det bli annorlunda, sade Obama och lovade att arbeta för vind- och solkraft nya grödor och ny teknik.

Återta ledningen

Trots kostnaderna för industrin samtidigt som den ekonomiska krisen har bitit sig fast i USA, har Obama lovat att minska utsläpp som bidrar till växthuseffekten och att USA ska återta ledningen i det globala arbetet för en bättre miljö. Hans manöverutrymme för att ta ledningen internationellt kan dock minskas både av den amerikanska recessionen och den korta tid som återstår till december 2009 då FN:s nya klimatavtal ska vara klart.

– Precis som vi arbetar för att minska våra egna utsläpp måste vi kämpa för internationella lösningar för att försäkra att alla länder gör sin del, sade Obama. När vi gör så kommer Amerika inte bara att leda vid förhandlingsbordet. Vi kommer också att leda, som vi alltid har gjort, genom innovationer och upptäckter, genom hårt arbete och i strävan mot ett gemensamt mål.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

1 timme sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

1 timme sedan
En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

1 timme sedan
Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Täby: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bil och buss inblandad i trafikolycka i Arninge.", skriver polisen på sin hemsida.