Fildelning släcker internetuppkoppling

- 22/12/2008, 07:22 -

I USA tar man till nya metoder i jakten på fildelare.

Ipredlagen må vara ny i Sverige, men i USA har försök att få bukt på fildelningen varit i gång i fem år. Men den amerikanska skivindustrin överger nu policyn att stämma fildelare. Det blir för dyrt menar Recording Industry Association of America, RIAA. Sedan 2003 har över 35 000 fildelare stämts och de flesta har efter överenskommelse betalat "böter" på cirka 3500 dollar var. Något som inte längre fungerar då stämningskostnaderna överstiger böterna. Därför tar man nu till ny grepp för att göra slut på fildelandet. Enligt RIAA har man kommit överens om ett avtal med flera av USA:s största internetleverantörer. I stället för att stämma fildelare stänger man ner deras internetuppkoppling efter en första varning.

– Vi har kommit till en plats där vi med bekvämhet kan ersätta ett avskräckningsmedel med ett annat, säger RIAA-vd:n Mitch Bainwol.

RIAA startade den nya metoden för några månader sedan och har redan hunnit varna fler än alla stämningar som skickades ut under de fem åren från 2003 fram till nu.

– Det är helt enkelt lättare att skicka varningar och besked än skicka en stämningsansökan, säger Bainwol enligt Rocky Mountains News.

Den nya metoden tas emot med öppna armar av fildelarna säger Brian Toder, en jurist som försvarar en ensamstående mamma som blev dömd att betala 1,7 miljoner kronor.

– Det är ett bra beslut, men samtidigt behöver industrin ändra sina försäljningsmetoder, folk tycker om att dela musik och internet gör det så lätt, säger Toder som har överklagat sin klients dom.

Skrivet av: