Säpo-utredare slår larm om Ipred

Upphovsindustrin får göra privata husrannsakningar, menar André Rickardsson.


Den kontroversiella fildelningslagen Ipred, som regeringen drev igenom i veckan, ger skiv- och filmindustrin möjligheter att genomföra husrannsakningar hemma hos privatpersoner. Det menar André Rickardsson, före detta it-brottsutredare på Säpo.

Enligt Rickardsson har den aspekten inte på något sätt uppmärksammats av medier och debattörer i den hårda diskussionen om Ipred, utan den har fått smygas in i lagstiftningen. Han har själv deltagit i flera fildelningsutredningar och skriver i en debattartikel på Newsmill:

"Denna månad har faktiskt en stor betydelse. Den ger upphovsrättsinnehavarna tid att med abonnentsuppgiften återigen vända sig till domstolen och begära en intrångsundersökning. Det finns faktisk en laglig möjlighet för upphovsrättsindustrin att genomföra en "privat husrannsakan" med hjälp av kronofogden. Intrångsundersökning är en civilprocessuell tvångsåtgärd. Denna möjlighet har upphovsrättsindustrin haft sedan den infördes i lagen den 1 januari 1999."

Rickardsson, med bakgrund i flera fildelningsmål, menar att människor som laddar ned upphovsrättsskyddat material och som hotas med rättsprocess får se fram emot höga kostnader:

"Om någon nu mot förmodan skulle vilja möta upphovsrättsindustrin i en civilrättslig process, behövs det en advokat som kommer att kosta femtiotusen kronor utöver den it-forensiska utredningen som uppgår till sjuttiofemtusen kronor per dator. Inte nog med det, måste man också vara medveten om att man även är skyldig att betala upphovsrättsindustrins kostnader om man förlorar processen."

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Talade om "infiltratörer" – Modi anklagas för hat

Positiva toner inom tjänstesektorn

Tjänstesektorn i eurozonen repar sig. Inköpschefsindex steg i april till 52,9, klart över marknadens förväntningar som låg på 51,8. Framförallt märks en uppgång i Europas största ekonomi Tyskland. Ett indextal över 50 brukar traditionellt indikera tillväxt.

Trafikverket: E6 kan öppna i sommar

E6 utanför Stenungsund kommer att öppna tidigare än beräknat, meddelar Trafikverket.

Krisande Body Shop lägger ner i Sverige

Skönhetskedjan The Body Shop lägger ned verksamheten i Sverige. På en extrainsatt bolagsstämma beslutade man att ansöka om likvidation för The Body Shop Svenska AB, rapporterar Market.

Tysk gripen för Kinaspionage i EU-parlamentet

En assistent till en tysk högerpolitiker har gripits för misstänkt spionage för Kinas räkning, meddelar åklagare. Mannen anklagas för att ha försett kinesisk underrättelsetjänst med information om förhandlingar i Europaparlamentet.

Polisen i Stockholm rapporterar om trafikolycka

"Polis och ambulans kallas till Cederdalsvägen/Valhallavägen med anledning av en trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.