Säpo-utredare slår larm om Ipred

- 07/12/2008, 11:21 -

Upphovsindustrin får göra privata husrannsakningar, menar André Rickardsson.

Den kontroversiella fildelningslagen Ipred, som regeringen drev igenom i veckan, ger skiv- och filmindustrin möjligheter att genomföra husrannsakningar hemma hos privatpersoner. Det menar André Rickardsson, före detta it-brottsutredare på Säpo.

Enligt Rickardsson har den aspekten inte på något sätt uppmärksammats av medier och debattörer i den hårda diskussionen om Ipred, utan den har fått smygas in i lagstiftningen. Han har själv deltagit i flera fildelningsutredningar och skriver i en debattartikel på Newsmill:

"Denna månad har faktiskt en stor betydelse. Den ger upphovsrättsinnehavarna tid att med abonnentsuppgiften återigen vända sig till domstolen och begära en intrångsundersökning. Det finns faktisk en laglig möjlighet för upphovsrättsindustrin att genomföra en "privat husrannsakan" med hjälp av kronofogden. Intrångsundersökning är en civilprocessuell tvångsåtgärd. Denna möjlighet har upphovsrättsindustrin haft sedan den infördes i lagen den 1 januari 1999."

Rickardsson, med bakgrund i flera fildelningsmål, menar att människor som laddar ned upphovsrättsskyddat material och som hotas med rättsprocess får se fram emot höga kostnader:

"Om någon nu mot förmodan skulle vilja möta upphovsrättsindustrin i en civilrättslig process, behövs det en advokat som kommer att kosta femtiotusen kronor utöver den it-forensiska utredningen som uppgår till sjuttiofemtusen kronor per dator. Inte nog med det, måste man också vara medveten om att man även är skyldig att betala upphovsrättsindustrins kostnader om man förlorar processen."

Skrivet av: