Flyktingsmugglare får skaka galler

Två flyktingsmugglare dömdes i dag till tre års fängelse vardera.


Det blir treåriga fängelsestraff för två män som organiserat och deltagit i en omfattande smuggling av flyktingar till Sverige.

Malmö tingsrätt dömer samtidigt tre andra män som deltagit i smugglingen till fängelsestraff på ett år i två fall och ett år och tre månader för den tredje.

Åtalet har gällt sju olika tillfällen i år då flyktingar från främst Irak mot betalning ska ha smugglats till Sverige från olika länder i Europa via Danmark och Öresundsbron. Enligt åtalet ska de ha fått betala närmare 10 000 kronor per person.

De två män, 30 och 32 år, som döms till tre års fängelse fälls för både grov människosmuggling och grovt organiserande av människosmuggling. Brottsrubriceringen för de tre övriga är också grov människosmuggling.

Fängelse och utvisning

Den 32-årige mannen, som är hemmahörande i Blekinge, döms även till utvisning och förbjuds att återvända till Sverige inom tio år, trots att han har en liten dotter här. Tillsammans med 30-åringen ska han betala 350 000 kronor, som beräknas vara den förtjänst de gjort på människosmugglingen.

Totalt omfattar domen smuggling av 52 personer. De dömda har samarbetat med kontaktpersoner i främst Frankrike, Belgien och Danmark. De har hämtat upp flyktingarna med bil och kört dem till Danmark, där de fått kliva av och ta tåget via Öresundsbron över till Sverige. Där har de åter hämtats upp med bil och körts vidare i Sverige.

Tingsrätten skriver i domen att verksamheten inneburit "ett systematiskt utnyttjande av utlänningarnas utsatta situation".

TT / Peder Broberg

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!