Grekland skyddar inte invandrarbarn

Landet har fullständigt misslyckats med att skydda sina svagaste.


Över 1 000 barn från krigshärjade länder kämpar för sin överlevnad i Grekland, enligt en rapport från Human Rights Watch (HRW) som anser att landet fullständigt misslyckats med att skydda sina svagaste.

I rapporten visar HRW hur barnen utsätts för övergrepp av landets kustbevakning, passpolis och ordningspolis. Bland annat grips tioåringar regelbundet och hålls inspärrade med vuxna.

Många av barnen tvingas klara sig själva och kämpar dagligen för sin överlevnad.

– Grekland har fullständigt misslyckats med att skydda de här barnen. I stället för att se till att de sköts om låter myndigheterna dem leva på gatan utan något skydd över huvud taget, säger Simone Troller på HRW.

Landet har flera gånger tidigare anklagats för bristande omsorg om invandrarbarn och asylsökanden. Redan 2003 varnade en organisation för att över 500 albanska tiggarbarn försvunnit från Atens gator och tvingats tillbaka till Albanien.

Tidigare i år hävdade HRW i en separat rapport att Grekland bryter mot folkrätten genom sin brutala och olagliga behandling av flyktingar från främst Irak.

Organisationen sade sig då ha bevis för att den grekiska kustbevakningen tvingat ut båtar med migranter ur grekiska vatten. De ska också ha punkterat gummibåtar och förstört andra flytetyg.

I de norra delarna av Grekland samlar polisen enligt HRW rutinmässigt in asylsökande människor, misshandlar dem och skeppar dem till Turkiet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!