Lördag 31 Jul
Stockholm

Linux-användande gav kvarsittning

Lärare i Storbritannien hotade HeliOS-grundarna med polis.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det kan straffa sig att gå utanför Windows-ramarna. En elev i Storbritannien fick kvartsittning för att han använde Linux, och hans lärare hotade till och med att ringa polisen om han inte slutade med sin demonstration för klasskamraterna.

När läraren såg eleven visa upp Linuxdistributionen HeliOS beslagtog hon hans cd:s, gjorde så att han fick kvartsittning och skickade ett klagobrev till upphovsmännen bakom operativsystemet för att de skulle ha spridit programvara illegalt.

– Jag är säker på att du tror väldigt mycket på det du gör, men jag kan inte tillåta dig att göra det du gör och att det sker i mitt klassrum, skriver läraren Karen i ett brev, enligt PC Pro.

Vidare intygar hon att det inte finns någon programvara över huvud taget som är gratis. Trots att de flesta Linuxdistributionerna de facto är det.

– För tillfället är jag inte säker på att det du gör är lagligt. Ingen programvara är gratis och att sprida missuppfattningar är skadligt. Jag kommer att granska detta när tiden tillåter och jag vill försäkra dig om att om du gör något olagligt kommer jag att anmäla detta, vilket lagen tillåter, skriver hon.

Enligt PC Pro uppmanade läraren Karen upphovsmännen bakom HeliOS att vända sig till Microsoft för att försöka få fram äldre versioner av Windows för att de inte ska begå brott, enligt hennes uppfattning. De svarade henne med att hon helt missuppfattat syftet med Linux.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela