Torsdag 19 Maj
Stockholm

Sega diskussioner om bilindustrin

Förhandlingarna mellan demokraterna och republikanerna höll på att braka ihop. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

WASHINGTON. Förhandlingarna mellan demokrater och republikaner om en räddningsplan för den krisdrabbade bilindustrin fortsatte i Washington under torsdagskvällen inför den avgörande omröstningen i senaten.

Republikanerna fortsatte att kräva en hårdare piska på biljättarna. Demokraterna behöver republikanskt stöd för att få igenom det paket på 14 miljarder dollar som förhandlats fram med Vita huset och röstats igenom i representanthuset. Den demokratiska minimala majoriteten i senaten räcker inte. 60 röster krävs och demokraterna har 50.

Senatens majoritetsledare, demokraten Harry Reid, sade att demokraterna stod bakom det under kvällen än en gång omarbetade förslaget som lagts fram av den republikanske Tennessee-senatorn Bob Corker.

Reid sade att han hoppades att en överenskommelse skulle nås och att det skulle ske senare på kvällen.

– Vi är klara att sätta igång, sade han. Det har varit en svår förhandling.

En republikansk rådgivare var mindre säker på att alla senatorerna skulle vara beredda att rösta med så kort varsel på en fråga som varit så svår att lösa.

Planen är konstruerad för att ge bilindustrin tillgång till kortfristiga lån som ska hjälpa dem att överleva till och med mars.

Enligt det förslag som godkändes av representanthuset ska en så kallad bil-tsar utses av Vita huset. Bil-tsaren får mycket långtgående makt över vad de företag som ansluter sig till räddningsplanen får och inte får göra.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela