Inget krispaket i senaten

- 12/12/2008, 06:25 -

Den amerikanska senaten misslyckades natten till i dag att nå en kompromiss.(TT)

Den amerikanska senaten misslyckades natten till fredagen att nå en kompromiss och rösta igenom en räddningsplan för landets krisdrabbade bilindustri.

Det anses därmed uteslutet att kongressen kan agera mer i frågan i år och bilindustrins framtid blir allt osäkrare.

När förhandlingarna brutit samman efter många timmars arbete lyckades demokraterna inte få tillräckligt stöd i senaten för en avgörande omröstning om det ursprungliga förslaget.

Vita uttryckte sin besvikelse och sade att man nu ska "bedöma de fortsatta möjligheterna i ljuset av kollapsen" men att det förslag som lagts fram är den bästa möjligheten att undvika konkurser.

Senatens majoritetsledare, demokraten Harry Reid sade att skillnaderna mellan parterna varit allt för stora för att en kompromiss skulle kunna nås. Republikanerna ville ha en hårdare piska på biljättarna.

– Jag är fruktansvärt besviken över att vi inte kan komma fram till en slutsats, sade han efter sammanbrottet.

– Vi har försökt mycket, mycket hårt att komma till en punkt där vi kunde komma med en lagstiftning för bilindustrin.

Medan Reid ansåg att parterna stod alltför långt ifrån varandra sade republikanen Bob Corker att de var "tre ord från en uppgörelse"

Demokraterna hade behövt republikanskt stöd för att få igenom 14 miljarder dollarpaketet som förhandlats fram med Vita huset och röstats igenom i representanthuset. Den demokratiska minimala majoriteten i senaten räcker inte. 60 röster krävs och demokraterna har 50.

Den demokrat- och Vita husstödda krisplanen är konstruerad för att ge bilindustrin tillgång till kortfristiga lån som ska hjälpa den att överleva till och med mars.

Enligt förslaget som godkändes av representanthuset ska en så kallad bil-tsar utses av Vita huset. Bil-tsaren får mycket långtgående makt över vad de företag som ansluter sig till räddningsplanen får och inte får göra.

Skrivet av: