Israelisk tidning backar om Norge

Jerusalem Post backar från påståenden att finansministern ropat "död åt judarna"


Den engelskspråkiga tidningen Jerusalem Post har backat från påståenden om att Norges finansminister Kristin Halvorsen ropat "död åt judarna" i en demonstration.

En artikel publicerad i tidningens nätupplaga gjorde gällande att Halvorsen deltagit i en "antiisraelisk demonstration" den 8 januari och ropat "död åt judarna!". Artikeln hävdade vidare att "antiisraeliska och antisemitiska känslor - framdrivna av norska medier och den intellektuella eliten exploderat" i Norge.

Efter starka norska reaktioner drogs artikeln tillbaka, men dök upp igen på tisdagen i förändrad form. JP uppgav då att allt i artikeln var "sant". Efter fortsatta norska protester, inte minst från den norskjudiske överlevare som var en av de intervjuade i texten, försvann artikeln åter från nätupplagan.

Sent på tisdagskvällen publicerades i stället en helt ny och längre artikel med en redaktionell kommentar som tog tillbaka det mesta som stod i den första artikeln.

"Denna artikel ersätter en artikel som publicerades tidigare i veckan. Den innehöll felaktigheter och har dragits tillbaka", hette det i kommentaren.

Saken underströks i själva artikeln:

"I motsats till vad som påstods i Jerusalem Post tidigare i veckan hördes Halvorsen inte uttala antisemitiska uttalanden under demonstrationen och var inte närvarande när demonstrationen urartade".

I artikeln finns sedan nya intervjuer med norska judar som ger sina personliga men olika uppfattningar om antisemitismen i Norge.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!