45 svenska insatser skadade i Gaza

Minst 45 svenska biståndsinsatser skadades eller förstördes under Israels krig.


Minst 45 svenska biståndsinsatser skadades eller förstördes under Israels krig i Gazaremsan i januari, fastslår en rapport som gjorts på uppdrag av Sida.

Krigets direkta skador på de svenska biståndsinsatserna uppgår till cirka 19 miljoner kronor. Men att återuppbygga det som förstörts skulle kosta mellan två och fyra gånger så mycket, konstaterar konsulten Johan Brisman som gjort rapporten.

Utöver det finns det flera stora biståndsprojekt i Gazaremsan som Sverige finansierat och som nu är i så dåligt skick - till följd av kriget och tidigare våldsutbrott - att de sannolikt måste skrotas totalt.

Räknas dessa in uppgår kostnaden för de svenska biståndsinsatserna till 144 miljoner kronor enligt rapporten.

Brisman har också undersökt vad Sida kan göra i Gazaremsan nu, i ett läge där Hamas fortfarande styr i territoriet och Israel vägrar släppa in bland annat byggmateriel.

Någon storskalig återuppbyggnad kan inte komma igång innan de politiska läget förbättras, men rapporten pekar ut ett antal områden där insatser kan göras direkt.

Bland annat handlar det om uppröjning av raserade hus och vägar, reparation av bevattningsanläggningar och insatser för Gazabornas mentala hälsa.

Rapporten, som Sida nu ska ta ställning till, föreslår att 40 miljoner kronor avsätts till dessa akuta insatser.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!