Torsdag 28 Okt
Stockholm

Världens ledare samlas för G20-möte

Docklands i London står i världens centrum.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det upprustade hamnområdet, Docklands, i London står i världens centrum sedan G20-ländernas ledare satt sig ner för att hitta en väg ut ur krisen.

En efter en anlände ledarna på torsdagsmorgonen till det konferenscenter där mötet hålls. Med Storbritanniens premiärminister Gordon Brown som värd inleddes dagen med en arbetsfrukost.

Mötet beräknas vara klart framåt 16.30-tiden då Brown håller sitt slutanförande.

Ledarna möttes redan i onsdags, såväl för bilaterala möten i olika konstellationer, som i grupp på mottagning hos drottning Elizabeth och middag hos Brown.

Alla har inskärpt allvaret i den ekonomiska krisen.

– Låt er inte luras: Vi står inför den värsta ekonomiska krisen sedan andra världskriget och den globala ekonomin är nu så i grunden sammankopplad att vi endast kan möta den här utmaningen tillsammans, sade USA:s president Barack Obama.

– Det här är ett historiskt tillfälle och vi kan inte gömma oss, sade Frankrikes president Nicolas Sarkozy - som annars på förhand hotat lämna mötet om inte ledarna kan enas om vad han anser vara tillräckliga åtgärder.

Mötet omgärdas av ett enormt polisuppbåd. Nya stora protester väntas efter oroligheterna i onsdags då bland annat ett bankkontor i centrala London slogs sönder av ilskna demonstranter.

Sent i onsdags meddelades att en demonstrant i 30-årsåldern avlidit i samband med protesterna.

Poliser uppgav att de hade funnit mannen liggande på marken i Londons finanskvarter vid halv nio på kvällen. Poliserna ska ha försökt återuppliva mannen efter att ha fört undan honom när demonstranter kastade flaskor mot dem.

– De gjorde betydande ansträngningar för att få liv i honom både där och på vägen till sjukhuset, meddelade polisen.

Hur och varför mannen dog är ännu oklart.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela