Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sydkorea: Uppskjutning på lördagen

- 03/04/2009, 12:36 -

Sydkorea säger att Nordkorea väntas genomföra sin raketuppskjutning i morgon.

Sydkoreas president Lee Myung-Bak säger att Nordkorea väntas genomföra sin kontroversiella raketuppskjutning redan på lördagen om vädret tillåter. Nordkorea har tidigare sagt att det ska ske under perioden 4-8 april.

– Jag tror att det är nästan säkert att Nordkorea kommer att skjuta upp raketen, sade presidenten på en presskonferens i London, där han deltagit i G20-mötet.

Nordkorea hävdar att det är en fredlig uppskjutning av en kommunikationssatellit, men USA och Sydkorea misstänker att det snarare handlar om provskjutning av en robot som kan bära en stridsspets till amerikansk mark.

Lee sade att en uppskjutning vore ett brott mot FN:s sanktioner mot Nordkorea och att världssamfundet bör sända ett "starkt budskap" till Pyongyang.

Den sydkoreanske presidenten sade också att Nordkoreas ledare Kim Jong-Il, som tros ha drabbats av slaganfall förra året, är på bättringsvägen. Han har kvar sitt grepp om makten, uppgav Lee.

Skrivet av: