Nordkorea skjuter snart upp raket

Pyongyang gör sig redo för uppskjutning.


Förberedelserna med raketen som ska skicka upp en satellit är snart klara, säger Pyongyang enligt den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA.

Satelliten sänds snart upp, skrev KCNA på lördagen.

Uppskjutningen sker någon gång mellan lördag och onsdag, mellan klockan fyra och elva svensk tid på morgonen, har nordkoreanerna uppgett. De uppger att uppskjutningen gäller en fredlig kommunikationssatellit.

Raketuppskjutningen blev starkt kritiserad i Sydkorea och USA när tankningen inleddes i fredags. De säger att det kan vara fråga om att testa en långdistansrobot som skulle kunna nå USA med atomvapen.

President Barack Obama sade på fredagen att världssamfundet tar till bestraffningar om Nordkorea framhärdar med uppskjutningen.

Nordkorea ska veta att det inte kan hota säkerheten och stabiliteten i andra länder ostraffat, sade Obama på en presskonferens tillsammans med franska kollegan Nicolas Sarkozy vid Natos toppmöte i Strasbourg i Frankrike.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rysk robotattack mot Charkiv

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

1 timme sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

2 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

igår 22:16
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

igår 22:08
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.