Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nordkorea skjuter snart upp raket

- 04/04/2009, 05:41 -

Pyongyang gör sig redo för uppskjutning.

Förberedelserna med raketen som ska skicka upp en satellit är snart klara, säger Pyongyang enligt den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA.

Satelliten sänds snart upp, skrev KCNA på lördagen.

Uppskjutningen sker någon gång mellan lördag och onsdag, mellan klockan fyra och elva svensk tid på morgonen, har nordkoreanerna uppgett. De uppger att uppskjutningen gäller en fredlig kommunikationssatellit.

Raketuppskjutningen blev starkt kritiserad i Sydkorea och USA när tankningen inleddes i fredags. De säger att det kan vara fråga om att testa en långdistansrobot som skulle kunna nå USA med atomvapen.

President Barack Obama sade på fredagen att världssamfundet tar till bestraffningar om Nordkorea framhärdar med uppskjutningen.

Nordkorea ska veta att det inte kan hota säkerheten och stabiliteten i andra länder ostraffat, sade Obama på en presskonferens tillsammans med franska kollegan Nicolas Sarkozy vid Natos toppmöte i Strasbourg i Frankrike.

Skrivet av: