Peter Madsen misstänks för mordet på Kim Wall
Torsdagen 8 mars inleds rättegången mot Peter Madsen som misstänks för mordet på Kim Wall. Då kommer fler detaljer om det brutala mordet offentliggöras. - Foto: Montage TT

Kim Walls pojkvän vittnade i rätten: "Det har påverkat allt"

När pojkvännen inte hörde ifrån Kim Wall på flera timmar anade han oro. Under torsdagen berättade han i rättssalen om letandet efter henne, hur han stötte på Peter Madsens fru och de krossade framtidsplanerna.


När Kim Wall, 30, försvann spårlöst i samband med en ubåtsresa fångade det snabbt medias uppmärksamhet över hela världen.

En av de mest uppmärksammade mordutredningarna i Skandinavien inleddes, och det visade sig att uppfinnaren Peter Madsen hade styckat Kim Walls kropp och sedan sänkt ubåten Nautilus UC3. 

Kim Wall var en svensk journalist som brann för att skildra personers unika historier. Hon hade sedan en tid tillbaka velat göra ett reportage om den danska rymdkapplöpningen, alltså två danska rymdprogram varav Peter Madsen var inblandad i det ena. Läs mer om vem Kim Wall var här.

– Hon var en otroligt ambitiös journalist, sa Kim Walls pojkvän när han för första gången vittnade i Köpenhamns Byret under torsdagen. 

När målsägarbiträdet frågade honom om hans planer på livet och hur Kim Walls död påverkat honom svarade han med en ostadig röst.

– Det har påverkat allt.

– Nu vet jag inte ens varför jag har gått en utbildning.

När rättegången påbörjades 8 mars talade Peter Madsen snabbt och högt, och undvek att svara på frågor. De senaste dagarna har han, enligt uppgifter från flera medier, snarare varit lågmäld och tittat ner i bordet. Även när Kim Walls pojkvän gick in i rättssalen knöt han händerna och kollade ner i bordet. Han undvek också att se mot Madsens håll.

När Kim Wall och hennes pojkvän den 10 augusti höll en liten avskedsfest inför sin flytt till Kina, hörde Madsen av sig och erbjöd henne att göra intervjun samma kväll, på hans ubåt. Kim Wall också pojkvännen kom överens om att hon skulle vara borta i några timmar, eftersom hon tänkte att intervjun inte skulle ta längre tid än så.

– Hon var rädd för ubåten, sa pojkvännen i rätten enligt Aftonbladet.

Träffade Peter Madsens fru

Det var när hon hade varit borta och okontaktbar under en längre tid som pojkvännen till slut blev orolig, och kontaktade polisen.

I rätten fick pojkvännen bland annat svara på hur det gick till när Kim Wall försvann iväg för att möta Peter Madsen. Ett av de fynd polisen har gjort är Kim Walls trasiga strumpbyxor, vilka pojkvännen minns som hela när hon gick hemifrån. 

När pojkvännen började söka efter Kim Wall cyklade han runt och letade efter henne. Han ringde även till hennes föräldrar och stötte på en person som visade sig vara Peter Madsens fru. Han passade på att fråga Madsens fru om ubåten, skriver Aftonbladet.

Skulle följt med i ubåten

Först hade pojkvännen tänkt följa med Kim på ubåtsresan med Madsen, men avböjde eftersom han ville ta hand om deras gäster som skulle komma vid 17-tiden. 

Under kvällen hade paret kontakt via sms. Vid 20.15-tiden skickade hon flera sms – och det blev det sista han fick höra ifrån henne, vilket Nyheter24 har skrivit om tidigare.

Här är sms:en:

"Jag lever fortfarande"

"Men vi dyker nu"

"Jag älskar dig!!!"

"Han har tagit med sig kaffe och kakor"

Torsdagen är den tredje av tio dagar i Köpenhamns Byret. Tidigare under torsdagen svarade rättsläkaren Christina Jacobson på frågor om vad de kommit fram till under obduktionen. Första rättegångsdagen hölls på internationella kvinnodagen 8 mars. Då berättade Peter Madsen att Kim Walls död var "de värsta minuterna i hans liv" och det framkom även bevis för att Madsen hade spår av Kim Walls blod i ansiktet när han gick i land.

Domen meddelas 25 april.

Läs mer om det så kallade ubåts-dramat:

Här är Leif GW Perssons teori om vad som hände på ubåten

Kim Walls mammas stora sorg efter beskedet

Peter Madsens version: Kim Wall fick 70 kilo tung lucka i huvudet

Polisens nya fynd: Har hittat såg i närheten av Peter Madsens ubåt

Peter Madsen ska utredas för fler mordfall – i Sverige

Nya beviset mot Peter Madsen: Har filmer på äkta mord

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Följer du rättegången?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.