Rättsläkaren avslöjar detaljer om mordet på Kim Wall

- 22/03/2018, 11:10 -

Under torsdagen fortsätter rättegången mot Peter Madsen som misstänks för mordet på Kim Wall. Rättsläkaren Christina Jacobsen berättade om vad obduktionen har visat, och detaljer om den tortyr Kim Wall misstänks ha utsatts för.

Under den tredje rättegångsdagen i Köpenhamns Byret kommer flera personer vittna mot Peter Madsen, som misstänks för mordet på Kim Wall.

Under förmiddagen har man bland annat hört en av männen som räddade Peter Madsen ur den sjunkande ubåten Nautilus UC3 den 11 augusti.

Det vittne som väntas ge mest detaljer är rättsläkaren Christina Jacobsen, som även hon förhördes under förmiddagen. 

Vattnet försvårar utredningen

Christina Jacobsen har arbetat som rättsläkare sedan 2001, och i rätten har hon berättat hur ovanligt det är med styckningar.

– Och det är ovanligt att de ligger i vattnet. Men vi har en del drunkningar, varför vi ser många kroppar som legat i vattnet, sa Jacobsen under förhöret, enligt Aftonbladet. 

Två av de vanligaste anledningarna till att en kropp styckas är att underlätta för att bli av med kroppen, eller att dölja dödsorsaken. Både styckning och att en kropp legat i vattnet försvårar den delen av utredningen.

– Vi kan ha alternativ som är mer eller mindre säkra, menar Jacobsen.

Rättsläkaren har dock under obduktionen kunnat se skillnad på när vissa sår på Kim Walls kropp har uppkommit. Enligt henne har sticksåren på Kim Walls kropp inträffat runt Kim Walls död, då blödningarna från skadorna inte hade kunnat inträffa fyra-sex timmar efter döden. Heller inte efter sju timmar, som Madsen påstår hade gått mellan Kim Walls död och styckningen. Eftersom vattnet försvårar utredningen är det dock svårare att bedöma när själva styckningen har ägt rum.

Levde under tortyren

Åklagaren Jakob Buch-Jepsen har tidigare berättat att Kim Wall torterades innan hon dog, vilket stämmer överens med rättsläkarens vittnesmål. Hon menar att flera av skadorna uppkom nära döden, antingen nära dödens inträde eller kort därefter.

– Vi kan anta att det fortsatt varit cirkulation vid den tidpunkten, sa Jacobsen, enligt Aftonbladet.

– Att man inte varit helt död? undrade åklagaren Buch-Jepsen.

På den frågan blev svaret från rättsläkaren "ja".

Särskilt en underhudsblödning på torson visar också att Wall har utsatts för våld, som kan ha uppkommit vid till exempel ett fall. En del av den tortyr som Madsen misstänks ha utsatt Kim Wall för är knivhugg eller -stick i underlivet. 

Punkterade kroppen för att den skulle sjunka

Peter Madsen har hela tiden nekat till mordet på Kim Wall, men erkänt brott mot griftefriden genom styckning. Under rättegången i onsdags berättade han att det var det enda rationella han kunde komma på, alltså att stycka kroppen efter att Kim Wall hade dött (enligt Madsen) till följd av en olycka, och att han ville ge henne en så kallad sjömansbegravning. 

Han förklarade också sticksåren på Kim Walls kropp som att han hade försökt punktera kroppen för att hindra den från att flyta upp. Det är möjligt att den 50 centimeter långa skruvmejsel som Madsen hävdar användes för att fästas i havsbotten, har orsakat sticksåren.

Men rättsläkaren menar att sticksåren inte alls pukterade Kim Walls kropp.

– Huvudparten av dem har inte den effekten, avslog rättsläkaren i rättssalen och förklarade att de kan se på blödningarna i torson att Kim Wall var vid liv, säger Jacobsen.

Sammanfattningsvis menar åklagaren att sticksåren på Kim Walls kön tyder på sexuellt våld, som uppstått precis innan, under eller efter att Kim Wall dog. De kan alltså inte ha uppstått vid styckningen, skriver SVT.

Peter Madsens förklaringar

Peter Madsen har haft flera förklaringar till hur Kim Wall skulle ha dött på båten. Inledningsvis hävdade han att hon hade fått en 70 kilos tung lucka i huvudet, men ändrade sig sedan till att Kim Wall dog av en kolmonoxidförgiftning som uppstod genom ett fel på ubåten. 

Senare under rättegången kommer 56-årige kaptenten Ditte Dyreborg vittna med sin tekniska expertis om ubåtar. Enligt en rapport som Dyreborg gjort på uppdrag av polisen är det nämligen inte en trolig dödsorsak.

Ditte Dyreborg är inte ensam om sin tes. Christina Jacobsen bedömer det osannolikt att skallskadorna och underhudsblödningarna skulle ha uppkommit i samband med ett fall. 

Några av skadorna, likt skärsåret vid halsen, kan ha uppkommit efter döden, men kan också vara anledningen till döden. Samtidigt har flera skador i ansiktet, nära ögonen, uppstått. 

Vad gäller den påstådda kolmonoxidförgiftningen tycks det omöjligt att bevisa huruvida den har hänt eller inte. Under obduktionen av organen har man inte kunnat hitta några spår av kolmonoxid, men den kan också ha lämnat kroppen över tid. Enligt Madsens version ska ubåten dock ha fyllts av varm gas, men det finns inga tecken som tyder på att den utsatts för värme.

Däremot har rättsläkaren funnit att luftvägarna har blivit helt, eller delvis, blockerade. Det finns dock inga strypskador på tunga eller hals. 

Läs mer om det så kallade ubåts-dramat:

Här är Leif GW Perssons teori om vad som hände på ubåten

Kim Walls mammas stora sorg efter beskedet

Peter Madsens version: Kim Wall fick 70 kilo tung lucka i huvudet

Polisens nya fynd: Har hittat såg i närheten av Peter Madsens ubåt

Peter Madsen ska utredas för fler mordfall – i Sverige

Nya beviset mot Peter Madsen: Har filmer på äkta mord

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du följt hela ubåts-dramat?